Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här bryter Meghan mot flera hundra år gamla traditionen – splittringen med Kate

20 sep, 2022, 07:00 
Meghan, Camilla och Kate

Meghan skippade traditionella plagget!

Annons
Meghan stjäl showen under Elizabeths begravning – anklagasBrand logo
Meghan stjäl showen under Elizabeths begravning – anklagas

Begravningen beskrivs som Storbritanniens största på 70 år. Tusentals människor har samlats och köat för att ett sista farväl av drottning Elizabeth, som dog 96 år gammal den 8 september.

Hela 2000 begravningsgäster var på plats; varav runt 500 statschefer, kungligheter och presidenter. De anlände en efter en till begravningsceremonin i jättekatedralen Westminster Abbey.

Känslorna var tunga när brittiska kungafamiljen tog plats. Kung Charles, prins Edward och prins George sågs torka tårarna mellan psalmerna och talen.

Prins George
Prins George sågs torka tårarna under begravningsceremonin i Westminster Abbey.

Meghan bröt mot flera hundra år gammal tradition

Även Meghan, som haft en frostig relation med den brittiska kungafamiljen de senaste åren, var på plats. Hon anlände samtidigt som prins Harry, prins William och Kate.

Annons

Både hon och Kate dök upp i en svart hatt. Men det var en detalj som gjorde att Meghan stack ut. Många hade nämligen förväntat sig att hon skulle bära en sorgslöja – vilket hon inte gjorde.

Sorgslöjan har varit en långvarig tradition. Seden sträcker sig hela vägen tillbaka till 1300-talet, men blev extra populär när drottning Victoria 1861 tog på sig en sorgslöja efter att hennes make prins Albert gått bort.

Meghan Markle
Meghan skippade sorgslöjan under drottnings Elizabeths begravning.

Experten om oväntade trendskiftet

Sedan dess har kvinnor inom kungafamiljen brukat bära plagget i samband med kungliga begravningar.

Förr var slöjan betydligt större och längre, men har de senaste åren moderniserats och blivit både kortare och mer transparent, rapporterar norska Se och Hör.

Annons

– Sedan urminnes tider har de kungliga brukat bära heltäckande slöjor, men på senare tid har kortare och mer genomskinliga slöjor blivit vanligare. Gärna som en del av hatten, säger tidningens kungahusexpert Caroline Vagle.

– Dessutom använder de det inte alltid längre, något som vi ser att varken hertiginnan Meghan, grevinnan Sophie eller drottningens barnbarn gör idag.

Camilla och Kate
Både Camilla och Kate hade valt att bära en sorgslöja i samband med drottning Elizabeths begravning.

Foto: TT

Annons