Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här chockar kungen alla – när han gör det oväntade

28 jul, 2022, 15:00 
AvSimon Holm Stålhand

Trots sin ålder och sviktande hälsa!

Annons
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Kung Harald, 85, brottas med återkommande hälsobekymmer. Gång på gång tvingas han ta ledigt från sina kungliga plikter för att kroppen strejkar.

Sedan i december 2019 har Harald varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen. I januari i år opererades han för en avsliten sena i höger knä efter en period med smärta i ena benet. Tidigare har norska Se og hör rapporterat att Harald har allvarliga problem med sitt ena knä.

"Han behöver ofta stöd och hjälp för att gå", skriver Se og hör.

I samma artikel kunde vi läsa att trappor numera är ett jättehinder för Harald. Han får ont bara av att lyfta benen, varför man på slottet försökt trimma ner alla trösklar. Överhuvudtaget framstod det i artikeln som att den norske kungen är frisk och kry mentalt sett, men skröplig och svag fysiskt.

Och hans 2022 har inte inletts strålande. Han har varit sjukskriven flera gånger med förkylningssymptom och inte kunnat arbeta. En rad uppdrag fick fördelas på resterande medlemmar av kungafamiljen, som ryckte in och täckte upp för monarken.

Annons

Men det verkar inte stoppa honom från hans passion.

Kung Harald chockar alla

I dagarna deltar han som skeppare, det vill säga båtkapten, på båten Sita i kampen om världscup-pokalen på 8-meter i Genève, Schweiz.

Sira, som är gjord av trä, var ursprungligen båten till kung Haralds far, kung Olav.

Kung Harald är en rutinerad seglare med flera internationella meriter i bagaget. Han har vunnit fem VM-medaljer: ett guld, två silver och två brons ich har även ett EM-guld.

Han har även representerat Norge i tre OS, 1964, 1968 och 1972. Hans bästa OS-resultat var en åttonde plats i 5,5-metersklassen.

Tävlingen om VM-pokalen pågår till söndag 31 juli.

Annons