Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här döljer kronprinsessan Victoria sin sorg – bara kungen visste

26 aug, 2021, 07:00 
AvIndra Nordemar

Kungafamiljens nära vän Tim Génetay har gått bott. Dödsfallet har tagit hårt på kungen och kronprinsessan, som dessutom behövde jobba strax efter det tunga beskedet.

Annons
Johan T Lindwall om Tim Génetays bortgång: ”Kungen är förkrossad”Brand logo
Johan T Lindwall om Tim Génetays bortgång: ”Kungen är förkrossad”

Under tisdagen den 24 augusti hölls utrikesnämnd på kungliga slottet – strax efter kronprinsessan och kungen nåtts av det hemska beskedet att familjevännen Tim Génetay gått bort – efter bara 75 år i jordelivet.

Tim Génetay har varit en nära vän till kungen sedan barnsben. Med tiden har även vänskapen mellan Victoria och Tims barn vuxit sig stark. Så när kronprinsessan och kungen nåddes av dödsbeskedet på tidsdagen blev de helt förkrossade.

Men trots det stod jobb på schemat för kungligheterna.

Kronprinsessans plikter – mitt i sorgen

I vanlig ordning sker ett möte med utrikesnämnden varje år, eller oftare än så om det behövs.

Utrikesnämnden består av talmannen och nio ledamöter från riksdagen , samt nio suppleanter, med kungen som ordförande. Syftet med mötet är att regeringen ska underrätta utrikesnämnden om utrikespolitiska förhållanden.

Annons

Eftersom kronprinsessan väntas ta över efter kungen är även hon med på de toppmöten som behandlar vägande frågor. Men under tisdagens möte befann hon sig i en djup sorg, likaså kungen.

Victorias relation till döde familjevännen Tim Génetay

Tim Génetays son Joakim har funnits i Victorias liv ända sedan de var små busiga barn. Dessutom har kungafamiljen spenderat flera somrar med hela familjen Génetay på Öland, så beskedet om det plötsliga och oväntade dödsfallet satte sig som en kniv rakt i hjärtat på vår kronprinsessa.

Kungen var den som tog emot dödsbeskedet, bara timmar innan mötet met utrikesnämnden i det kungliga slottet. Men därefter informerades även Victoria, som fick kämpa för att hålla tårarna tillbaka under den viktiga diskussionen med regeringen.

Foto: TT

Annons