Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Har fått nog - ställer in allt med omedelbar verkan

24 maj, 2024, 10:00 
Victoria Morand
Nu ställs allting in i den kungliga kalendern.
Annons
Hör Kung Charles skämt om detaljen i bildenBrand logo
Hör Kung Charles skämt om detaljen i bilden

Det var i början av februari som beskedet kom att kung Charles hade drabbats av cancer.

Under tiden han genomgick sin cancerbehandling tog han en paus från sina officiella uppdrag som kung – men nu är kungen äntligen tillbaka på fötterna igen!

En person som synts mycket i den kungliga offentligheten är hans son, prins William, som fått ta på sig ett extra stort ansvar när både hans far och hustru, Kate, varit frånvarande.

Zak Hussein / SplashNews.com

Trots att Charles är tillbaka på benen igen och William har en fullspäckad kalender så kommer både far och son ta ett kliv tillbaka nu.

Annons

Kungen och William kommer behöva ställa in flertal besök i deras kungliga kalender – detta beror på att landets premiärminister, Rishi Sunak, kallat till ett allmänt val den 4 juli.

Beslutet kan komma till att påverka hela kungafamiljen

Charles hade en inplanerad utflykt den 23 maj och två till dagen därpå – som nu kommer till att ställas in. Samma gäller för prins William.

Hovet hoppas på att kunna boka om dessa utflykter istället för att dem ska ställas in helt.

Chris Jackson

Kungafamiljen kommer fram till den 4 juli att skjuta upp saker i den kungliga kalendern som kan "verka avleda uppmärksamheten eller distrahera från valkampanjen" meddelar Buckingham Palace i ett pressmeddelande.

Annons

De inställda utflykterna kommer mitt i Charles återvändande till sina offentliga uppdrag i samband hans cancerbehandling.

Williams fru, prinsessan Kate, har också tagit ett steg tillbaka från sina offentliga utflykter på grund av hennes cancerdiagnos.

Får inte engagera sig

Medan medlemmar av kungafamiljen historiskt sett inte engagerar sig i politik, ändrar de sina scheman mitt i valen för att allmänhetens uppmärksamhet ska ligga på valet och inte på det brittiska kungahuset.

Chris Jackson

Kungligheterna ska heller inte behöva förhöras kring deras politiska ställningar när de är ute på sina kungliga uppdrag.

Annons

Vi kommer alltså se mindre av speciellt kung Charles och prins William över de kommande 6 veckorna.

– Majestäterna skickar sina ursäkter till dem som kan komma att påverkas av detta val, säger talesmannen vid Buckingham Palace.

Bild: TT

Annons