Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här festar han med kungafamiljen – efter öppna bråket om drottning Silvia

07 jun, 2023, 14:12 

Nu möts de igen.

Annons

En storslagen nationaldag ligger bakom oss, och hela Sverige firade vårt avlånga land med pompa och ståt. Inte minst hade kungafamiljen ett minst sagt fullspäckat schema som sträckte sig från morgon till kväll.

Hela kalaset rundades av på Nordiska muséet, där en annan välkänd person dök upp...

GRATTIS SVERIGE! Här öppnar Victoria slottet – Estelle & Oscar stjäl showenBrand logo
GRATTIS SVERIGE! Här öppnar Victoria slottet – Estelle & Oscar stjäl showen

Morgan Johanssons konflikt med kungahuset

Det hela gäller ledamoten och den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S). Det var i fjol som Expressen rapporterade om Johanssons proposition till Riksdagen – som inte var särskilt populär hos hovet.

Den föreslog nämligen flera reformer när det kommer till kungliga traditioner. Efter nästa tronskifte, föreslog regeringen att vi bara skulle ha två flaggdagar. Regentens födelsedag, och tronföljarens födelsedag efter att denne fyllt 18 år.

Annons

I praktiken skulle det innebär att både kronprinsessans, kungens och drottningens namnsdagar skulle vara flaggdagar. Dessutom skulle drottning Silvia fått vinka adjö till flaggdag på sin födelsedag 23 december.

Drottning Silvia och Morgan Johansson på middag
Bara två veckor innan detta blossade upp var Morgan Johansson drottning Silvias bordsherre.

Morgan Johansson syns med drottning Silvia efter konflikten

Hovet höll givetvis inte med, och svarade på regeringens förslag i en proposition. Bland annat svarade de på frågan gällande avskaffandet av drottning Silvias flaggdagar, som de vill behålla under hela hennes livstid:

"Hovet anför i det här avseendet att den är väl känd bland allmänheten och att det är motiverat att hon, även efter ett eventuellt tronskifte, hedras på detta sätt under sin livstid. namnsdag"

Morgan Johansson stod fast vid sin sak. Och trots denna konflikt, syns han då och då på kungliga tillställningar. Nu senast skymtades han i publiken när kungafamiljen anlände till festen på Nordiska muséet, där de avrundade sitt nationaldagsfirande – bara någon meter från drottning Silvia. Förmodligen var han även med på festligheterna inomhus.

Kungen och drottningen anländer till Nordiska muséet
Precis till vänster om Silvia står Morgan Johansson, tillsammans med hustrun Emelie Johansson.

Foto: TT/SVT

Annons