Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här firar drottning Elizabeth jul - titta in på Sandringham

23 dec, 2016, 09:26 
Agneta Nisbeth
Svensk Damtidning har besökt drottning Elizabeths julslott Sandringham.
Annons
Sandringham

Redan vid ingången får vi en påminnelse om att det är ett privat hem vi besöker. ”Vänligen torka skorna” uppmanar skylten. Fotografering är stängt förbjuden. Men vi kan förstå varför. Överallt står kungafamiljens privata bilder och på ett spelbord ligger ett halvlagt pussel. Drottningen är en mycket duktig pusslare, informerar vår vänlige guide oss innan han visar oss in i den lilla salongen. Där pekar han ut de diskreta eluttagen som avslöjar att rummet används som hovdamernas kontor när drottningen bor här.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
En vänlig men bestämd uppmaning på väg in till drottningen Elizabeths privata vinterslott Sandringham.
En vänlig men bestämd uppmaning på väg in till drottningen Elizabeths privata vinterslott Sandringham.

Sandringham är hennes vinterslott. Hon anländer hit i november varje år och stannar alltid fram till den 6 februari (mer om det datumet lite senare). Det är också hennes privata residens och hon betalar underhållet och driften ur sin egen ficka. Därför gör hon precis som vår svenska kung gör med sitt sommarslott Solliden, hon öppnar upp det för besökare under delar av året. Men till skillnad från Solliden där slottet är privat medan parken är öppen, får man som besökare på Sandringham kliva ända in i drottningens privata salonger. Och slottet liknar faktiskt inget annat slott vi besökt! I den stora salongen som ligger intill visar han sedan var den stora julgranen står varje år, och precis var i salongen som det officiella porträttet togs efter prinsessan Charlottes dop förra sommaren.

Annons
Så här är
Så här är vi vana att se brittiska kungafamiljen varje jul. Den 25:e promenerar hela familjen från Sandringham till kyrkan St Mary Magdalene där julgudstjänsten hålls.

I den grönmålade matsalen står det väldiga matbordet dukat precis så som det dukades för jullunchen i december 2015. Här finns bara plats för 24 gäster och middagen serveras alltid till levande ljus. Det finns nämligen ingen taklampa! Lunchen dukas alltid fram på duk medan middagen dukas direkt på mahognyn. Varför? Ingen vet, men Hennes Majestät vill ha det så. Hon är ytterst involverad i hur slottet sköts och varje år är hon med och planerar den stora utställning som visas i de gamla stallarna ett stenkast från själva slottet.

Men det var nära att Sandringham gick familjen Windsor ur händerna. Drottningens farbror Edward, han som abdikerade för att gifta sig med Wallis Simpson, hade inte mycket till övers för det vackra men lantliga Norfolk. Han gjorde ett enda besök på Sandringham som kung, och det var för att sälja egendomen.

Annons

Elizabeths far Albert, sedermera kung George VI, älskade däremot Sandringham och det var här han dog den 6 februari 1952. Dagen är fortfarande viktig för drottningen att högtidlighålla och det är just därför hon alltid stannar på Sandringham till den 6 februari.

Prinses
Prinsessan Charlotte är den första kungligheten som döpts i St Mary Magdalene-kyrkan ett stenkast från Sandringham. Platsen betyder mycket för familjen Windsor.

Men Sandringham betyder också mycket för de unga kungligheterna. Prinsessan Diana bodde som liten på Park House som ligger längre bort på godset och William och Kate bor sedan två år tillbaka i Anmer Hall ett stenkast härifrån. Men alla minnen från Sandringham är inte goda. Det var här prinsessan Annes bullterrier Florence högg ihjäl drottningens corgi Pharos. Den händelsen är dock förlåten och Pharos vilar numera bland de andra hundarna på Elizabeths djurkyrkogård. På Sandringham får hennes hundar den sista vilan, men den platsen är det bara Her Majesty och hennes familj som besöka.

Annons
Gör som drottning Elizabeth och ta tåget från London till King's Lynn i Norfolk. Tågen går varje timme.
Gör som drottning Elizabeth och ta tåget från London till King’s Lynn i Norfolk. Tågen går varje timme.

Vill du också besöka Sandringham?

Sandringham ligger i kommunen King’s Lynn and West Norfolk, cirka två timmar norr om London. Det går tåg varje timme!

Svensk Damtidning rekommenderar att vika en dag för besöket. Och missa inte restaurangen där det lagas rustik engelsk mat!

Inträdet är 14 pund för vuxna, 12,50 pund för pensionärer och 7 pund för barn. Mer info på visitbritain.com

Bo

Det närmaste hotellet är Congham Hall Hotel & Spa, en underbart lantligt idyll med egen spaanläggning och en magnifik kryddträdgård. Rummen kostar från 2 500 kronor.

Svensk Damtidnings Liv Sander har besökt drottning Elizabeths julslott Sandringham.
Svensk Damtidnings Liv Sander har besökt drottning Elizabeths julslott Sandringham.

Av: Liv Sander.

Foto: IBL, Liv Sander.

Annons