Här gömmer sig kungens syster prinsessan Désirée – säger nej till att visa sig

Prinsessan Desirée

Kungens syster prinsessan Désirée föredrar att hålla sig undan rampljuset.
Så lever prinsessan Désirée i dag
Slå på ljud

Hagasessorna har aldrig varit personer som sökt rampljuset. Och bland de fyra systrarna har nog prinsessan Désirée varit den allra mest anonyma av dem. Hon lever ett stillsamt liv på slottet Koberg, som ligger en mil söder om Trollhättan.

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsesskap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, har Désirée sagt tidigare.

Här gömmer sig prinsessan Désirée

Och hon håller fast vid sin övertygelse om att det är dumt att visa sig i onödan. Hon dök till exempel inte upp när prins Julian döptes i somras, trots att kungen och drottning Silvia självfallet skulle ha välkomnat henne med öppna armar.

Men Désirée föredrar som sagt att hålla sig på sin kant. Det betyder dock inte att hon lägger sig till med en von oben-attityd, tvärtom. I området runt Trollhättan är hon känd som en väldigt jordnära bekantskap.

Så här skriver Britt-Marie, en av våra följare, i en kommentar på Facebook:

”Prinsessan Désirée har alltid uppfört sig som en vanlig person. Hon och Niclas vinkade alltid när de red förbi där vi bodde som barn i Åsaka” (en ort inom ridavstånd från Koberg, vår anm).

Och kan man förresten klandra Désirée för att hon gillar Koberg så mycket? Titta hur bildskönt det är!

Slottet Koberg

Vilken idyll!

Charles Hammarsten/TT
Slottet Koberg

Och igen: så vackert!

Roger Lundsten/Aftonbladet/TT

Har varit änka i snart fem år

Désirées älskade make, Niclas Silfverschiöld, avled i april 2017. I sådana här tider, krislägen som det vi befinner oss i nu, hade Désirée självfallet uppskattat att ha sin evige stöttepelare Niclas vid sin sida.

Men Désirée behöver inte klara sig helt ensam på Koberg. Där bor även hennes son Carl, som bär det huvudsakliga ansvaret för driften av slottet.

Människor i hennes närhet brukar säga att Désirée mår som allra bäst när hon får gå omkring och pyssla hemma på slottet. Det sägs att hon älskar att anordna stora middagar med sin berömda rabarberpaj till efterrätt.