Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här gör kung Harald det förbjudna – tvingas begå tydligt regelbrott

08 maj, 2024, 18:00 
Kung Harald går emot reglerna.
Annons

Kung Harald har haft det kämpigt senaste tiden. För några veckor sedan insjuknade han i samband med en semesterresa i Malaysia, vilket slutade med att han tvingades flyga ambulansflygplan hem till Norge.

Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Efter en längre tids sjukskrivning är kungen nu åter på benen. Förra veckan gjorde han sitt första officiella uppdrag sedan sjukdomen, då han tillsammans med drottning Sonja befann sig i Kongsberg med anledning av stadens 400-årsjubileum.

Så sent som i måndags välkomnade kungen och drottningen Moldaviens president Maia Sandu på statsbesök, ett kvitto på att Harald är tillbaka i högform och redo att utföra sina kungliga plikter.

Annons
Kung Harald
Kung Harald är tillbaka på jobbet efter sjukdomsperioden.Javad Parsa

Haralds regelbrott

Under välkomstceremonin var även kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på plats.

Både kungen och kronprinsen bar traditionsenligt arméns galauniform dagen till ära, även om inte Harald följde regelverket kring uniformen till punkt och pricka.

Försvarsmakten har nämligen tydliga riktlinjer om att överbefälhavaren, alltså kung Harald, ska komplettera galauniformen med en tillhörande sabel.

Experten om Haralds beslut

Men det gjorde inte kungen den här gången. Eftersom han har lite problem med sina knän var han tvungen att ersätta sabeln med ett par kryckor, något som bland annat uppmärksammats av norska Se och Hör.

Annons

Tidningens kungaexpert Caroline Vagle är inte förvånad och tycker det är rimligt att Harald skippar sabeln.

– Såvitt jag kan se har han inte använt sabeln sedan han började använda kryckor. I så fall är det fullt förståeligt, och inget jag tycker är problematiskt, säger hon.

Kung Harald
Kung Harald har gått emot reglerna och skippar numer sabeln.Heiko Junge

Foto: TT

Annons