Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här gör Victoria det oväntade inför alla – efter år av tystnad

20 nov, 2023, 08:16 

Kronprinsessan Victoria rev ned applåder efter beslutet i Tyskland.

Annons

Att kronprinsessan Victoria pratar flytande tyska vet vi sedan länge. Däremot är det sällan vi får höra när hon tar språket i sin mun och yttrar ord som får henne att låta som en kunglighet från ett annat land.

7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

För fem år sedan fick vi för första gången höra henne ”in action”. I samband med sin födelsedag på Solliden tog hon emot tyska besökare och bemästrade sin mamma Silvias modersmål närmast felfritt.

”Es ist fantastisch”. Det är fantastiskt, utbrast hon som om hon inte gjort annat och de tyska besökarna blev så klart väldigt imponerade över kronprinsessans språkkunskap.

Här gör Victoria det ovanliga

Beteendet var rakt av uppseendeväckande. Aldrig tidigare hade vi hört Victoria prata tyska och hon tidigare konsekvent tackat nej till att svara på tyska eller pratat engelska med tyska medier och besökare.

Annons

Men frågan är om hon sedan den dagen på Solliden för fem år sedan blivit varm i kläderna. När hon i helgen besökte Tyskland, med besök på flera olika platser, visade hon återigen upp sin verbala förmåga.

Det var i samband med ett tal i tyska parlamentet, på minnesdagen för stupade och skadade i krig, som hon tog tillfället i akt att hålla ett tal på tyska – och sätta lite extra fokus på händelsen i Ukraina.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria höll ett tal på tyska.

Möttes av kraftiga applåder

Bakom sig hade hon prins Daniel som stöd, när hon uttryckte ord på det språk som vi så sällan för höra henne prata:

– Mina starka familjeband till Tyskland och allt tyskt har varit en integrerad del av mitt liv sedan jag var barn. Mina känslor för Tyskland är varma och djupa.

– Detta är också en betydelsefull stund för mig som kronprinsessa och representant för Konungariket Sverige. Banden mellan mitt land och Tyskland är många, starka och går långt tillbaka i historien.

Efteråt möttes hon av kraftiga applåder, ett kvitto på kronprinsessans popularitet i Tyskland – och landets popularitet hos henne.

Foto: TT/Instagram

Annons