Här köper Silvia årets första Majblommor – och lär sig swisha!

drottning silvia majblomman 2019

Silvia har köpt årets första Majblommor. Och drottning gjorde en rekordstor beställning – 16 blommor, i olika utformningar, fick följa med hem till Drottningholm. Dessutom betalade hon med Swish!

Femteklassarna Solveig Udeman Larsson, 11, och Henrik Daresiewicz, 12, står och väntar i Sibyllas våning. Det har blivit dags för drottning Silvia att köpa årets första Majblommor och de har fått i uppdrag att sälja dem till henne. Stämningen är både högtidlig och lite nervös och då och då sneglar de mot den stora porten. Kommer hon inte snart? 

När drottningen äntligen kommer in, med ett vänligt leende på läpparna, verkar nervositeten som bortblåst. Hon småpratar och berömmer årets färgsättning, som skimrar i grönt och vitt. Dessutom påminner hon Solveig och Henrik om att deras arbete, med att sälja Majblommor, kommer att göra så att fler barn får det bra.

drottning silvia majblomman 2019

Silvia är förstås noga med att alla hennes barnbarn ska få varsin Majblomma. Sju klistermärken och sju vanliga Majblommor är det första hon frågar efter. Men sedan sker någonting oväntat. Silvia ber nämligen om en pin till kungen också. Han fyller ju år om tre veckor och bryr sig förstås också om den viktiga insamlingen till Majblomman. Drottningen själv väljer att fästa en hel krans på kavajen.

“Kan man fästa klistermärket på en häst?”

Men så var det ju det här med betalningen. Tidigare år har drottningen haft med sig egna kontanter och någon gång har hon fått be sin hovdam om mynt då hon helt enkelt hade för lite pengar med sig. I år sker pengaöverföringen dock via Swish, vilket är nytt för i år – och nytt för drottning Silvia.

Swish är en mobil betaltjänst som lanserades för några år sedan och som går ut på att knappa in mottagarens mobilnummer eller fotografera av en kod. Och nu kommer hovdamen Harriet Bredelius till undsättning. Hon hjälper drottningen att ta en bild på organisationens QR-kod samtidigt som Silvia tittar intresserat. Drottningen verkar inte ha använt sig av betaltjänsten – men hon vill gärna läsa sig mer och blir imponerad av hur enkelt det är.

majblomman 2019 drottning silvia

Drottningen har dessutom en speciell plan för ett av klistermärkena. Hon frågar nämligen Solveig och Henrik om de tycker att man kan fästa klistermärket på en häst. Kanske är det sitt äldsta barnbarn Estelle hon har i tanken. Hon är ju nämligen otroligt hästintresserad och tillbringar mycket tid i stallet med sin welshponny Viktor. Förra helgen tog ju Silvia och Victoria dessutom med sig lillsessan till Wien där det bland annat besökte Spanska ridskolan.

Förra året samlades rekordsumman 66 miljoner kronor in på bara två veckor. I år hoppas Majblomman på ännu mer, i och med att alla barn kan ta betalt via Swish, skriver organisationen själva i ett pressmeddelande.

Läs mer

Silvia, Victoria och Estelle på tjejresa – besökte ett zoo

Hovet bekräftar! Så stöttar Silvia efter oväntade skilsmässan

Silvia i Tyskland! Oväntade händelsen i folkhavet

Foto: TT