Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här markerar kungen mitt framför Silvia – händelsen tas upp flera år senare

07 sep, 2023, 10:00 

Kungen var inte på humör – och drottning Silvia försökte rädda situationen.

Annons

Kungen och drottning Silvia avslutar sin länsturné med att besöka värmländska Karlstad. Besöket blir också det dyraste och enligt uppgifter till Sveriges Radio kommer kalaset kosta runt 800 000 kronor.

Se kungens kärleksgest till Silvia!Brand logo
Se kungens kärleksgest till Silvia!

Det lär med andra ord bli ett varmt välkomnande, något som kan behövas efter besöket 2009 när kungen invigde Sverige-Amerikacentret i staden och inte alls var på något vidare humör.

Ackompanjerade av avancerat fiolspel och vacker barnsång tågade kungaparet in på centret för att möta alla gäster som samlats för att höra kungens tal i samband med invigningen.

Annons
Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia möttes av fiolspel när de anlände till Karlstad för invigningen av Sverige-Amerikacentret 2009.

Stel stämning efter kungens svar

Så långt verkade allt vara frid och fröjd, men när P4 Värmlands reporter Gustav Larsson försökte få till en intervju med kungen efter talet så möttes han av en snäsig och smått raljant Carl Gustaf.

På frågan vad det var som hade fört kungen och drottning Silvia till Karlstad den här dagen svarade han:

– Det är en konstig fråga? Jag har precis invigt det här institutet. Konstigt, jag kanske inte skulle varit här över huvud taget? Men jag har också fått en inbjudan hit och tyckte det var skojigt att vara med. Det är lite konstigt att vi är här egentligen, men det är väl roligt att man kommer?

Annons
Drottning Silvia och kungen
Kungen var inte speciellt pratglad när han skulle svara på frågor efter invigningen.

Silvias försök att rädda situationen

Gustav Larsson försöker samla sig, berättar för lyssnarna att ”kungen blev lite stött”, samtidigt som han försöker få intervjun att fortgå genom att fråga om kungen själv har släktingar i USA.

– I USA? Haha, nej inte vad jag vet. Men det finns ju i kanske andra länder, svarade kungen.

I bakgrunden kunde man höra hur Silvia skrattade lite försiktigt, som om hon vill lätta upp stämningen. Kungen verkade dock inte anstränga sig speciellt mycket och när en annan reporter frågade vad han tyckte om Karlstad avslutade han frågestunden med att svaret:

– Hehe.

Drottning Silvia
Drottning Silvia gjorde sitt bästa för att lätta upp stämningen.

Foto: TT

Annons