Här öppnar kungaparet slottet för allmänheten!

Här öppnar kungaparet slottet för allmänheten!

Då var det dags igen för landets nationaldag, och som vanligt firar hovet genom att bjuda på gratis entré till Kungliga slottet i Stockholm. Och för första gången var det kungen och drottningen som öppnade upp dörrarna!

Den 6 juni varje år är det gratis att gå in på Kungliga slottet i Stockholm, kungafamiljens arbetsplats och slottet där många kungligheter bott genom åren. Dessutom öppnar hovet upp slottet lite extra, som i år då man får komma ut på Logården, den vackra lilla trädgården på ena sidan av slottet där exempelvis prinsparet Carl Philip och Sofia talade till Svenska folket efter deras bröllop.

Kungen höll ett tal innan paret öppnade Kungliga slottet i Stockholm.

Kungen höll ett tal innan paret öppnade Kungliga slottet i Stockholm.

Läs mer: Ny bild! Se Estelles och Oscars gulliga nationaldagshälsning

Öppnandet av slottet sker varje år av någon medlem ur kungafamiljen. Vi har exempelvis sett prinsessan Madeleine göra detta flera gånger. Både ensam, tillsammans med prins Carl Philip, med Chris O’Neill och med den då nyfödda Leonore i famnen.

Även kungaparet har öppnat slottet innan sedan traditionen drog igång under 90-talet, däemot var det länge sedan de gjorde det själva. Därför var det extra roligt att se vårt rutinerade kungapar just detta år!

Läs mer: Victoria och Daniel firar Sveriges dag på Strömsholms slott

Prinsessan Madeleine öppnade slottet med Leonore.

Kungaparet under årets öppnande av slottet.

Kungaparet under årets öppnande av slottet.

Läs mer: Bilden som visar Madeleines och Silvias härliga relation

Efter att allmänheten släppts in i slottet kommer kungaparet att närvara vid stipendieutdelningen av “Den tänkande handen”. Senare under kvällen, klockan 17.55 närmare bestämt, kommer de ta sig med kortege till Skansen med hela den övriga kungafamiljen.

Läs mer: 15 bästa bilderna på kungliga nationaldagsfiranden genom åren

Foto Stella pictures, Sjöberg bildbyrå