Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Har prinsessan Madeleine valt rätt?

26 apr, 2013, 09:41 
Annons

Prinsessan Madeleine vill ha ett romantiskt bröllop, men frågan är om hon verkligen har valt rätt?

Prinsessan Madeleine kommer till kungens födelsedag den 30 april och vinkar till folket från slottsbalkongen. När hon ändå är i Stockholm kan hon även passa på att planera det sista inför bröllopet den 8 juni.

Bröllopsönskan

Blå himmel, sol och en vacker inramning i form av ett pampigt kungligt slott. Det önskar sig prinsessan Madeleine säkerligen på sin bröllopsdag.

Modigt

– En prinsessa av Sverige kan välja vilken kyrka som helst (inom Svenska kyrkan) i kungariket, säger en anställd vid hovet.

Annons

Gärdslösa kyrka

Prinsessan Margaretha, kungens äldsta syster, gifte sig på Öland i Gärdslösa kyrka till exempel. Det hade Madeleine också kunnat göra.

Hertiginna

Eller varför inte gifta sig i Hälsingland eller Gästrikland. Visst vore det väl annorlunda att ha en vigsel i prinsessans hertiginnedöme?

Hemmaplan

Men Madeleine valde det säkra kortet. Nämligen att gifta sig där hon alltid velat gifta sig – på hemmaplan i Slottskyrkan där hon själv döptes den 31 augusti 1982. Men är det verkligen rätt beslut?

Byggarbetsplats

Det renoveras för fullt utanför Slottskyrkans port. Hammarslagen ekar över Gamla stan. Byggplank och ställningar är uppsatta. Ett stort nät täcker fasaden ovanför Södra valvets entré. Statens Fastighetsverk förklarar varför:

– Stenen är i så pass dåligt skick att det är risk för personskador och för att arkitektoniska värden går förlorade. Därför har säkerhetsnät satts upp.

Stenbyte

Sydöstra Logårdsflygeln mot Slottsbacken håller på att restaureras. Det är sockelstenen som byts ut. I februari 2013 startade stenarbetet och beräknas pågå till vintern 2013-2014.

Annons

Det blir ett inplastat bröllop

Svensk Damtidnings utsända har varit på plats för att se hur långt förberedelserna har kommit inför prinsessan Madeleines stora dag. Och visst jobbas det för fullt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kungliga slottet och slottsbacken är rena rama byggarbetsplatsen. En vit slöja i plast täcker hela Livrustkammaren och sydöstra flygeln.

Cementpåsar och hinkar står utanför porten till Slottskyrkan. En brandgul bygghiss far upp och ned. Stålställningar fängslar in det gamla barockslottet, som ska genom gå en ansiktslyftning.

Baracker

Grå baracker står uppställda invid Slottskyrkans svarta port. Även de anrika byggnaderna mitt emot genomgår renoveringar och är gömda i blå nät under byggnadsställningarna.

Annons

Blommor

Travar med blomjord tornar upp sig mot muren och järnstaketet vid Logården. Nu planteras blågula blommor i trädgården vid Stockholms slott, som är belägen mot Skeppsbron och Saltsjön mellan slottets sydöstra och nordöstra flyglar.

Ingen bröllopskänsla

Parkskötare ilar fram och tillbaka för att hinna få alla plantor på plats. Men trots de blågula blommorna inger miljön vid slottet ingen större bröllopskänsla direkt.

– En aning oroväckande att det ser ut så här, säger en förbipasserande till Svensk Damtidning.

Värmande plast

Fastighetsförvaltare Lotta Günther vid Statens Fastighetsverk ger dock ett lugnande besked:

– Den vita plasten har fungerat som en vinterskrud för byggarbetarna. Den har gett värme under den kalla vintern.

Annons

Fotovepa

Plasten ska bytas ut mot en tunnare väv, en fotovepa, med bilder och text som inte har med bröllopet att göra. Detta ska ske före prinsessvigseln. Fotovepan ska hänga kvar under den varmare säsongen och den har ingenting att göra med bröllopet.

Och byggbarackerna?

– De kommer att stå kvar. SVT ska använda dem och filmar från barackernas tak. På så vis syns de inte i tv när bröllopet sänds, berättar Lotta Günther för Svensk Damtidning.

Av Emma Bevegård och Åsa Bönnelyche

Foto: Emma Bevegård och All over press

Läs även:

 

 

 

Annons