Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här tvingas Victoria niga för danska drottningen – inför alla tv-kameror

06 maj, 2024, 08:19 
Kronprinsessan Victoria och drottning Mary
Kronprinsessan Victoria tvingas här niga för drottning Mary och kung Frederik.
Annons

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel stod i hamnen och väntade när det danska kungaskeppet, Dannebrog, anlände med kung Frederik och drottning Mary. Statsbesöket är inlett!

Här skrivs historia! Kungen & Silvia tar emot Frederik & Mary – första statsbesöketBrand logo
Här skrivs historia! Kungen & Silvia tar emot Frederik & Mary – första statsbesöket

Kronprinsessan tvingas niga för kungen och drottningen

Kronprinsessan Victoria

Victoria har träffat de danska kungligheterna åtskilliga gånger – men nu var något väldigt annorlunda. Nu är Victoria inte längre på samma nivå som Frederik, som i januari gick från att vara kronprins till kung.

Annons

Därför tvingades Victoria niga för både Frederik och Mary.

"Hon måste niga för kung Frederik"

Det här är en del av det kungliga protokollet, berättar kungaexperten Herman Lindqvist för Svensk Dam.

– Då det är statsbesök och andra officiella ceremonier då måste Victoria niga för kung Fredrik, alla måste spela sina roller enligt protokollet, kung går före kronprinsessa, man använder rätt titlar och så vidare. Sen då dörrarna stängts och de är privata, så är allt som förr tjenis och bundis, gamle "Fredde" – eller vad hon nu kallar honom, säger Herman.

Här skedde nigningen i direktsänd tv – men Victoria verkade inte tycka att det kändes onaturligt eller konstigt. Trots att hon i alla år varit på samma nivå som Frederik, en person hon betraktat som en storebror.

– Frederik kommer alltid in i ett rum med glittrande ögon och ser människor, både privat och officiellt. Det är som om han möter en med blicken och är väldigt närvarande, genuint engagerad och nyfiken. Det finns människor som ställer frågor, men aldrig väntar på svaret. Frederik väntar alltid på svaret, sa Victoria när hon blev intervjuad för Frederiks biografi Under bjälken, som kom ut 2017.

Annons