Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hårda attacken mot Ingrid Alexandra – efter händelsen: ”Borde inte få bli drottning”

28 apr, 2024, 12:00 
Orden om prinsessan Ingrid Alexandra som norska kungafamiljen inte vill höra.
Annons
Har du koll på norska tronföljden?Brand logo
Har du koll på norska tronföljden?

Norska kungahuset har inte haft det lätt senaste tiden. När kung Harald insjuknade under en semesterresa till Malaysia, och fick transporteras hem i ett ambulansflyg, så tvingades kungafamiljen steppa upp och sköta mycket av hans kommande arbete.

Kronprins Haakon kallades in som vikarierande regent. Samtidigt hade han kungliga uppdrag i sin kalender som sträckte sig utanför Norges landsgränser, där bland annat hade en resa till USA planerad.

Tidigare i april hölls ett regeringsmöte utan någon regent, vilket inte har skett sedan 2007. Det berodde på kung Haralds sjukskrivning och kronprins Haakons resa till USA.

Annons
Kung Harald
Kung Harald insjuknade under en semesterresa till Malaysia.Karin Törnblom/TT

Vill ändra reglerna

Nu får regelverket kring den norska monarkin hård kritik. I veckan publicerade Aftenposten ett debattinlägg från Trond Norén Isaksen, som kräver att lagstiftningen ändras så att prinsessan Ingrid Alexandra kan kliva in som regent.

Han refererar till haveriet under regeringsmötet och det oväntade att ingen regent var på plats.

”Allt detta hade kunnat undvikas om prinsessan Ingrid Alexandra fått fungera som regent, men i grundlagens 41 § står det att endast den närmaste tronföljaren kan träda in om kungen är utomlands eller är för sjuk för att ta hand om arbetsuppgifterna som statschef”, skriver han i inlägget.

Annons

Hårda attacken mot Ingrid Alexandra

Långt ifrån alla är överens med Trond Norén Isaksen. Per Kristian Hansen från Föreningen Norge som republik gillar inte alls monarkins roll i landet – och skulle helst se att det inte finns någon regent över huvud taget.

”Låt inte Ingrid Alexandra styra. Norge måste bli en republik”, skriver han i ett debattinlägg publicerat i Aftonposten.

Enligt Hansen var det få norrmän som ens reflekterade över att Norge saknade en regent under regeringsmötet, vilket i hans värld talar sitt tydliga språk om monarkins roll i samhället.

Annons

"Har vi lagt märke till det? Märkte vårt land det? Nej, alltså - det gick som vanligt och mötet hölls utan att någon från kungafamiljen var närvarande. Och det gick hur bra som helst”, skriver Hansen.

Hansen anser också att Norge borde hindra prinsessan Ingrid Alexandra från att bli statschef framöver.

”Om Norge hade varit en riktig republik i dag, skulle väl ingen kunna tänka sig att ändra regeringsformen till en monarki?” skriver han vidare.

Prinsessan Ingrid Alexandra
Prinsessan Ingrid Alexandra.dana / dana press

Foto: TT

Annons