Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hårda kritiken mot Camilla – efter beslutet som ny drottning: "Låt det vara!"

29 nov, 2022, 20:00 

Drottninggemål Camillas nya stora beslut har skapat ramaskri.

Annons
Se historiska ögonblicket här – aldrig hänt förut!Brand logo
Se historiska ögonblicket här – aldrig hänt förut!

Camilla Parker Bowles, 75, har varit Storbritanniens drottninggemål i snart tre månader, efter att drottning Elizabeth somnade in den 8 september.

Sedan dess har Camilla och kung Charles haft fullt upp med kungliga uppdrag, galamiddagar och resor.

Nyligen hyllades Camilla av det brittiska folket efter att ha varit delaktig i att dela ut hundratals Paddington nallebjörnar till barn runtom i landet. Björnarna hade lämnats av folket vid kungliga bostäder som en hyllning efter drottning Elizabeths död.

Drottning Camillas omtalade beslut: Skrotar hovdamer

Förra veckan rapporterade flera brittiska medier att Camilla tagit ett beslut i sin nya roll som drottning, för att modernisera monarkin.

Annons

Camilla kommer nämligen inte ha några hovdamer, utan istället ha sex stycken personliga assistenter som kommer kallas "Drottningens följeslagare".

BBC rapporterade om detta på söndagen och förklarade då att dessa "följeslagare" kommer ha en mer informell roll med minskat ansvar, jämfört med vad hovdamer tidigare haft.

Drottningens följeslagare kommer att hjälpa drottningen i kungliga officiella sammanhang, men kommer inte att assistera vid korrespondens eller administrering, som hovdamer tidigare gjort.

"Att ersätta rollen som hovdam kommer att avsluta ett inslag i monarkin som går tillbaka till medeltiden, med sådana nära personliga medhjälpare till en drottning som ofta kommer från aristokratiska familjer och, under århundradena, ibland inblandade i kungliga intriger", skriver BBC.

Annons

Hårda kritiken mot drottning Camilla – efter beslutet

Åsikterna kring Camillas beslut har varit blandade.

I en krönika som publicerats i Royal Central kritiseras beslutet, då redaktören Charlie Proctor menar att Camilla borde ha "låtit det vara!".

Charlie Proctor tycker att det är dumt och onödigt att skrota rollen som hovdam, en roll som funnits sedan 1500-talet. Särskilt eftersom att den nya rollen som personlig assistent till drottningen inte skiljer sig särskilt mycket från rollen som hovdam.

"Kungafamiljen försätter sig själv i en farlig position och riskerar att använda för mycket logik för att lösa ett problem som inte finns där", skriver han och fortsätter:

"Om vi ifrågasätter dessa obetydliga aspekter av monarkin kommer vi att börja ställa oss mycket djupare frågor. Vad är poängen med en hovdam? Tja, vad är poängen med en kungafamilj?"

Annons