Härliga shoppingtipset på Victorias Solliden!

På sommarslottet Solliden kan man hamna vid kaffebordet bredvid prinsessorna – och mittemot ligger butiken som säljer grillsåsen som hela kungafamiljen älskar.

Ska du fira kronprinsessan Victoria på Solliden i dag? Eller har du vägarna förbi kungafamiljens semesterslott senare i sommar? Då ska du inte missa slottets egen servering och den lilla butiken som ligger mittemot.

Den trevliga serveringen och cafét Kaffetorpet på Sollidens slott på Öland.

Det är många som passar på att ta en paus på Sollidens trevliga servering Kaffetorpet.

På Kaffetorpet serveras kaffet i blanka kopparkannor och bullarna kommer från slottets eget bageri. Sedan är det bara att gå tvärs över gårdsplanen så hamnar du i den härligaste lilla butik man kan tänka sig.

Hos Fredrikssons Smakglädje kan man köpa allt från marmelader och gårdsostar till öländsk honung. Och deras egen prisbelönta grillsås, som vi har hört att kungafamiljen älskar…

Dessutom kan man då och då hitta en intensivt röd – och mycket exklusiv – marmelad, gjord på Ölands kungsäpplen från slottets köksträdgård och smaksatt med russin och sherry.

– Det finns bara två sådana äppelträd på Solliden, så den är verkligen limited! säger Christer Fredriksson som driver företaget tillsammans med sin fru Mona.

Mona och Christer Fredriksson förvandlar frukten från köksträdgården på Sollidens slott till härlig marmelad.

Mona och Christer Fredriksson förvandlar frukten från slottets köksträdgård till härlig marmelad.

Deras mission är att sprida smakglädje, och de lägger ner mycket omsorg på att bjuda på smakupplevelser utöver det vanliga.

– Som i vår chilimarmelad, den är både söt och stark, och perfekt att servera till en brieost till exempel. Eller vår grillsås Monasåsen som vann guldmedalj i SM i mathantverk. Vi brukar säga att den är världsberömd i Kalmar och på Öland, men nu kan vi faktiskt säga att den är bäst i Sverige!

– Vi arbetar med små kok, 100–120 burkar åt gången högst, och får som sagt använda äpplen, päron, plommon och valnötter från slottets köksträdgård. Det finns 250 fruktträd på Solliden och väldigt mycket bär. Solliden byggdes ju för att vara självförsörjande.

Och kungafamiljen, de uppskattar förstås att ha den här fina lilla butiken så nära.

– De gillar ju att grilla på sommaren som alla andra, så det är ju en hel del av våra produkter som passerar ner till köket på Solliden.

Ni har ju fina saker för barn också. Brukar prinsessan Estelle och hennes småkusiner skutta förbi?

– Ja, det händer, det är jätteroligt. Vi är så glada att vi får vara med och dela deras sommarparadis.

– Sen är ju folk här så vana att se kungafamiljen. Ibland sitter de ju här mitt bland alla turisterna och fikar. Här är de lediga och får vara ifred.

Läs mer: Kungafamiljen växer – här är alla husen på Solliden

Foto: David Sica/Stella Pictures, Jonas Ekströmer/Kungahuset.se, Fredrikssons Smakglädje