Härligt – och gripande: 17 bilder från Victorias och Daniels Bosnienresa

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Bosnien

På tu man hand på balkongen – högt över Sarajevo by night. Victorias och Daniels Bosnienresa började med flygpanik, men första dagen slutade ändå oförglömligt.

Starten kunde ha varit bättre. Det började ju med arg debatt och ett trasigt flyg. Men efter att första dagen frös inne kom kronprinsessan Victoria och prins Daniel till slut iväg och sedan rullade deras viktiga besök på helt enligt plan.

Kronprinsessan Victoria med Sarajevos borgmästare Abdulah Skaka (till höger).

Det tre dagarna i Bosnien krympte och blev bara två. Men sedan gick allt som på räls. Till höger Sarajevos borgmästare Abdulah Skaka.

Victoria var dressad i senaste nytt, och visst studsade man till på den snygga looken! En rödvinsröd byxdress, trodde vi först. Men sedan visade det sig vara tvådelat och från Andiata. Och kolla in de coola accessoarerna:

Kronprinsessan Victoria på officiellt besök i Bosnien och Hercegovina.

Under promenaden genom Sarajevos gamla stad tillsammans med borgmästaren Abdulah Skaka besökte kronprinsessparet både en serbisk-ortodox kyrka, en moské, en synagoga och en katolsk katedral.

Kronprinsessan Victoria i byxor och topp från Andiata vid besöket i Sarajevos gamla synagoga.

Victoria vid besöket i Sarajevos gamla synagoga.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker en moské i Sarajevo, Bosnien.

…och här besöker de en av Sarajevos moskéer. Kolla in längdskillnaderna…

Kronprinsessan Victoria täckte håret med en sjal under besöket i moskén.

Kronprinsessan Victoria täckte håret med en sjal under besöket i moskén.

Sedan hamnade en av Sarajevos yngsta i fokus:

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel träffar ett litet barn i Sarajevo, Bosnien.

Vilken liten glädjespridare!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Sarajevo under det officiella besöket i Bosnien och Hercegovina.

Dags för kaffepaus – fastän Victoria egentligen hellre dricker te:

Kaffepaus under kronprinsessparets officiella besök i Bosnien och Hercegovina, tillsammans med Sarajevos borgmästare och Sveriges ambassadör Johanna Strömquist (i beige)

Victoria gripen av bilderna från Bosnienkriget

Det blev också många tillbakablickar på Bosnienkriget 1993-1995 och Victoria och Daniel fick bland annat höra barnens vittnesmål på War Childhood Museum.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker War Childhood Museum i Sarajevo, Bosnien.

En stark upplevelse på museet.

Kronprinsessan Victoria besöker War Childhood Museum i Sarajevo, Bosnien, den rutiga kostymen är från Acne Studios och väskan från Little Liffner.

Grundaren Jasminko Halilovic var själv ett barn under belägringen av Sarajevo och 2018 utsågs War Childhood Museum till bästa europeiska museum.

Victoria och Daniel besökte även Srebrenica-­utställningen på Sarajevogalleriet Gallery 11/07/95 för att få en bild av vad folket gick igenom under kriget – och fortfarande går igenom i och med att många ännu är saknade.

Kronprinsessan Victoria besöker Srebrenica-­utställningen på galleriet Gallery 11/07/95 i Sarajevo, Bosnien.

Fotoutställningen lyfter minnet av de mer än 8 000 personer som dödades i samband med folkmordet i Srbrenica i juli 1995.

Miljön stod också i fokus, och Victoria och Daniel planterade ett körsbärsträd i en av Sarajevos parker, som en symbolisk start på Bosniens nya miljöstrategi som har fått stöd från Sverige. Enligt världshälso­organisationen WHO är Bosnien och Hercegovina i dag ett av länderna med sämst luftkvalitet i Europa, och ligger i topp tre när det kommer till dödsfall kopplat till luftföroreningar.

Under besöket i Bosnien och Hercegovina planterade kronprinsessan Victoria ett körsbärsträd i en av Sarajevos parker.

Kronprinsessparet besökte också det svenska IT-företaget System Verification i Sarajevo. Grundaren Hamdija Jusufagics föräldrar kom till Sverige från Bosnien och Hercegovina på 1970-talet och har varit svensk FN-soldat i Bosnien och Hercegovina. I dag har han öppnat en filial i Sarajevo för att ge tillbaka till sina föräldrars hemland.

Kronprinsessan Victoria i Bosnien Hercegovina.

Och i morse fick Victoria och Daniel börja dagen med klassisk musik på Sarajevo Music Academy. Kronprinsessan gick på trend-knockout igen, den här gången i rutig kostym.

Victorias och Daniels officiella besök i Bosnien och Hercegovina

Kronprinsessan Victoria i Bosnien, i rutig kostym från Acne Studios. Väskan kommer från Little Liffner.

Looken dag 2! Victoria i kostym från Acne Studios. Väskan kommer från Little Liffner.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Bosnien där de besökte Sarajevo Music Academy.

Kungligt besök på musikskolan Sarajevo Music Academy.

I Bosnien finns det fortfarande kvar minor och odetonerade bomber från kriget, och i Trebevic fick Victoria och Daniel träffa Mine Action Group och svenske Jonas Zachrisson som är chef för hundskolan som utbildar minröjningshundar.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Bosnien och Hercegovina där de besökte Mine Action Group och träffade Jonas Zachrisson som utbildar minröjningshundar.

Minröjningshunden Bugsy i aktion.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Bosnien och Hercegovina där de besökte Mine Action Group och träffade Jonas Zachrisson som utbildar minröjningshundar.

Vilket jobb de här hundarna gör! Victoria lyssnade imponerat.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och miljöminister Isabella Lövin tittade på bob-banan i Sarajevo som användes vid OS 1984.

Victoria och Daniel och miljöminister Isabella Lövin hann även titta på bob-banan som användes vid OS i Sarajevo 1984 – och som sedan förstördes under kriget. Men sedan var det dags för dem att sätta sig på statsplanet och flyga hem igen.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: