Harry lämnar landet – mitt i krisen

Harry fotograferades när han anlände i Kanada.

Prins Harry har lämnat Storbritannien för att möta upp Meghan i Kanada.Landet har blivit parets tillflyktsort – men pressens fotografer var där för att möta upp prinsen.

Prins Harry och Meghans beslut att ta avstånd från brittiska kungafamiljen har försatt hovet i kris.

Mitt under kalabaliken – men konstanta rubriker, krismöten och rykten – tog Harry sin flykt till Kanada.

Meghan var redan där tillsammans med åtta månader gamla sonen Archie. Paret har valt Kanada som landet där de hoppas skapa sig något som liknar ett normalt liv.

Klivet bort från kungafamiljens innersta krets var menat att ge paret andrum och möjliggöra för Archie att få en någorlunda anonym uppväxt.

Fotograferna väntade på prins Harry då han anlände i Kanada.

Fotograferna väntade på prins Harry då han anlände i Kanada.

Men snarare kan det vara så att pressen på familjen kommer vara ännu starkare nu.

Prins Harry har nämligen levt ett liv relativt skyddat från den brittiska pressen, på grund av ett så kallat “gentlemanna-avtal” bland tidningsmakare i landet, som kommit överens om att lägga band på sig när det gäller att skicka fotografer för att förfölja Harry och William.

I bakgrunden finns så klart deras mamma Dianas tragiska bortgång. Det finns belägg för att bilolyckan som avslutade hennes liv 1997 orsakades av paparazzifotografer som förföljde henne.

Hotade med stämning

Brittiska medier har inte velat bli beskyllda för liknande beteende gentemot hennes barn. Men nu när Harry och Meghan går sin egen väg är det inte säkert att överenskommelsen håller.

Dessutom är ju nordamerikansk press inte skyldig att följa riktlinjerna i Storbritannien.

I veckan har bilder publicerats på Meghan då hon går med Archie i skogen, något som fick henne och maken att hota med stämning.

Och när Harry landade på flygplatsen på Vancouver Island stod fotograferna och väntade på honom.

Det återstår att se om parets önskan om lugn och ro kommer att uppfyllas.