Harrys ärliga ord om sorgen efter Diana: "Ville slåss"

Prins Harry går i terapi efter Dianas död.

Prins Harrys sorg efter att ha förlorat sin mamma var så svår att han inte visste hur han skulle hantera den.

Prins Harry var bara 12 år gammal då han begravde sin mamma. Prinsessan Dianas död var ett trauma för hela Storbritannien – och resten av världen – men självklart var sorgen störst för den närmaste familjen. Att som barn förlora sin förälder är inte lätt. Men att tvingas handskas med den sorgen i mediernas strålkastarljus är en ännu större utmaning.

Prins Harry hanterade situationen genom att stänga ute sina känslor. Han har sagt att han knappt vågade tänka på sin mamma under åratal efter dödsolyckan.

– Jag kan lugnt säga att efter att jag förlorat min mor vid 12 års ålder och stängt av alla känslor i över 20 år, har det haft en ganska allvarlig inverkan på både mitt privatliv och arbete. Jag var nära att bryta ihop vid flera tillfällen, alla lögner och missuppfattningar trängde sig på från alla håll, sa Harry häromåret i ett samtal med brodern William och dennes hustru Kate, en konversation som filmades av tidningen The Telegraph.

Men så småningom kom sorgen i fatt, och känslomässigt kaos rådde inom Harry.

– Plötsligt började all denna sorg som jag aldrig bearbetat att bubbla upp och jag förstod att det faktiskt var en hel del saker som jag måste ta itu med. Jag hade vägrat tänka på min mamma under 20 år, jag trodde bara att det skulle göra mig ledsen.

Förutom terapi började han också med boxning, för att på ett mer fysiskt sätt ta i tu med sina aggressioner.

– Ett tag kändes det som jag bara ville slå någon, jag fattade inte då vad som orsakat ilskan, förklarade Harry.

Samtalet filmades som en del i en kampanj för mental hälsa. Och bröderna ville båda uppmana allmänheten till att prata om traumatiska erfarenheter.

– Jag kan inte nog uppmana människor att tala om sina problem. Du kommer att bli förvånad över hur mycket stöd du får, sa Harry.

Foto: TT