Harrys första ord efter beslutet att ta hans titel

Prins Harry och Meghan fick inte vara med bland fotografierna på drottningens bord.

Harry och Meghan ska inte längre kallas "kungliga högheter". Nu har drottningen sagt sitt efter långa Megxit-förhandlingar på slottet Sandringham. Efter beslutet gjorde prinsen ett oväntat uttalande – som förklarar den verkliga anledningen bakom den kungliga sortin.

Megxit-affären fortsätter att skapa rubriker i Storbritannien.

Det senaste i den, minst komplicerade, historien handlar om Harrys och Meghans titlar. Drottning Elizabeth meddelade under lördagen att paret inte längre kommer att kallas ”ers kungliga höghet”. Detta eftersom de inte kommer att vara en del av den brittiska kungafamiljen.

Harry öppnade upp sig på gata i London

Et dygn senare valde Harry själv att kommentera drottningens beslut att frånta de kungliga titlarna. Det här är första gången han talar öppet om avhoppet.

prins harrys första ord

Prins Harry kommenterar för första gången den kungliga sortin.

– Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig förändras, sa prinsen under en välgörenhetsmiddag i London under söndagen.

– Jag har vuxit upp och känt ett så stort stöd från många av er och jag har sett hur ni har välkomnat Meghan med öppna armar när ni såg mig hitta den kärlek och lycka som jag alltid velat ha.

Hyllningen till Meghan

– När Meghan och jag gifte mig var vi förväntansfulla, vi var hoppfulla, och vi var redo att tjäna landet. Därför ger det mig stor sorg att vi har kommit ända hit. Beslutet som jag har tagit att jag och min fru ska dra oss tillbaka är inget jag tar lätt på. Det var så många månader av samtal efter så många års utmaningar. Och jag vet att jag inte alltid har gjort rätt, men nu hade jag inget annat val.

Meghan och Harry

Meghan och Harry lämnar Storbritannien för ett liv i Kanada.

Han tar också upp mamma Diana, som en bidragande faktor till beslutet.

– När jag förlorade min mamma för 23 år sedan tog ni mig under era vingar. Ni har vakat över mig så länge, men media är en stark kraft och jag hoppas att vårt kollektiva stöd till varandra en dag kan vara starkare, för det här är så mycket större än bara vi.

Prinsen vänder sig också direkt till Elizabeth. Efter alla spekulationer om att det skulle ha skurit sig mellan honom och drottningen efter beskedet om det kungliga avhoppet.

Foto: TT