Harrys maskerad och Carl Philips designbluff

mette-marit prins charles

Alla människor begår misstag. Så även våra kungligheter. Här är några kungliga klavertramp som lett till offentliga ursäkter.

Precis som andra celebriteter så har kungligheterna ögonen på sig. En felsägning eller kontroversiell klädsel kan få förödande konsekvenser. Och deras misstag går sällan obemärkt förbi eftersom fotografer och journalister övervakar varenda steg de tar.

Det finns några kungliga klavertramp som sticker ut lite extra. Kanske för att kungligheterna själva har kommenterat dem offentligt – och bett om ursäkt.

Prins Harrys maskerad

År 2005 skapade partyprinsen Harry rubriker när han dök upp på en maskerad – iklädd nazistuniform med hakkorsarmbindel. Maskeraden hade temat “kolonialister och infödingar” och anordnades av prinsens vän Harry Meade, som fyllde 22 år.

prins harry nazi

Prins Harrys utklädnad skapade stora rubriker.

Harrys utklädnad upprörde förstås många och han var snabb med att gå ut med en offentlig ursäkt.

– Jag är mycket ledsen för om jag har upprört någon. Det var ett dåligt val av kostym och jag ber om ursäkt, skrev prins Harry i ett skriftligt uttalande.

Kronprinsessan Mette-Marits vilda förflutna

Kronprinsessan Mette-Marit har, även hon, varit i blåsväder. Det var inför bröllopet med Haakon, år 2001, som Mette-Marits vilda förflutna började diskuteras i pressen. Hennes tidigare pojkvän, Morten Borg, som är pappa till sonen Marius, 4, hade till exempel en narkotikadom på sig och många ifrågasatte Mette-Martis lämplighet som blivande kronprinsessa.

kronprinsessan mette-marit

Kronprinsessan Mette-Marit talade ut om sitt mörka förflutna.

– För att det inte ska finnas några tvivel om var jag befinner mig i dag vill jag använda denna möjlighet till att ta avstånd från narkotika. Mitt ungdomsuppror var ganska mycket starkare än många andras, tror jag. På den tiden tyckte jag att det var viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat. Det ledde till att jag levde ganska utsvävande. Jag vistades i en miljö där vi gick över gränser, sa Mette-Marit på en presskonferens tillsammans med Haakon.

Prins Nikolais bilreklam

Det danska kungahuset är inte klanderfritt det heller. Förra året cirkulerade plötsligt en bild där prins Nikolai, som blivit en framgångsrik fotomodell, poserade vid en Renault Clio och alltså medverkade i en bilreklam. Bilden togs snabbt ner från internet och danska hovet var snabba med att komma med en förklaring.

– Vi marknadsför inte företag eller produkter. Prins Nikolai ber om ursäkt för misstaget som just nu behandlas, sa det danska kungahusets presstjänst.

prins nikolai

Hoppsan Nikolai! Den danska prinsen bröt mot det kungliga protokollet.

Prins Charles otrohetsaffär

Den 9 april 2005 gifte sig prins Charles med Camilla Parker-Bowles. Men det var allmänt känt att deras kärlekssaga hade inletts bra mycket tidigare. Prinsen hade ju en affär med Camilla när han fortfarande var gift med prinsessan Diana. Affären ledde även till att Camillas äktenskap med officeren Andrew Parker-Bowles gick i kras.

Prins charles camilla

Prins Charles bad om ursäkt “för sina synder”.

Men under deras borgliga vigsel i Windsor passade Charles och Camilla på att be om ursäkt.

– Vi bekänna och ångra våra mångfaldiga synder och all orättfärdighet, som vi beklagligen gång på gång med tankar, ord och gärningar hafva begått”, läste Charles i ett stycke hämtat ur Den Allmänna Bönboken från 1662.

Prins Carl Philips designbluff

År 2013 blev prins Carl Philip anklagad för designbluff. Den 24 oktober 2010 presenterade Carl Philip eldskärmen “Slottet brinner”, på Svenskt Tenn i Stockholm. Vid lanseringen stod prinsen som ensam formgivare men den egentlige formgivaren till “Slottet brinner” påstods vara författaren och formgivaren Eric Ericson.

prins carl philip

Prins Carl Philip kommenterade designbluffen.

Och efter en veckas frånvaro bröt Carl Philip tystnaden.

– Det var inte meningen att det skulle bli så här. Att det blev så här handlar om att jag har respekterat Eric Ericsons vilja, att vara anonym. Jag har hela tiden sagt till Eric att jag tycker att vi båda ska stå med som formgivare. Nu blev det ju rätt till slut.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: