Hela kronprinsfamiljen på semester – efter Mette-Marits sjukdom

Kronprinsessan Mette-Marit tillsammans med prins Sverre Magnus i bakgrunden.

Efter en tid av turbulens för den norska kronprinsfamiljen njuter de just nu av semester på den spanska ön Formentera.

Det var i oktober som nyheten kom att kronprinsessan Mette-Marit hade drabbats av lungsjukdomen lungfibros. Kronprins Haakon uttalade sig strax efter nyheten släpptes.

– Det upptäcktes tidigt och har varit mycket stabilt fram tills nu. Det är två tecken som är positiva inför den framtida prognosen. Vi får leva i en viss osäkerhet, jag tror det kommer bli vår verklighet, sa han då till NRK.

Mette-Marit har dragit ner på tempot

Sedan Mette-Marit fick diagnosen har hon dragit ner på tempot rejält. Hon har både rest mindre och gjort färre kungliga uppdrag. Det har spekulerats mycket kring hur pass sjuk hon faktiskt är och i det senaste numret av norska Se og Hör är löpsedeln dedikerad till kronprinsessans sjukdom. Med stora bokstäver står det “Skjuler hvor syk hun er” med en bild på Mette-Marit, vilket på svenska betyder “Döljer hur sjuk hon är”. Men idag kom det nya bilder på hela kronprinsfamiljen som verkligen visar motsatsen!

Familjen ser verkligen ut att ha en fantastisk semester där de verkligen kan koppla av och rå om varandra. De befinner sig på ön Formentera, som ligger söder om Ibiza.

Mette-Marit tar ett svalkande dopp i havet.

Mette-Marit tar ett svalkande dopp i havet.

Sjukdomen som Mette-Marit drabbats av är kronisk och kommer tyvärr att följa henne livet ut, men det är härligt att se att hon faktiskt kan njuta av sin semester tillsammans med familjen trots symptomen som sjukdomen ger.

Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra gör sig redo för ett dopp.

Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra gör sig redo för ett dopp.

Mette-Marit och Haakon har haft en kämpig höst och vår, men de strålar mer än någonsin tillsammans.

Mette-Marit och Haakon har haft en kämpig höst och vår med sjukdomar och tar igen sig på semestern.

Förutom Mette-Marits sjukdom så opererades Haakon i mars och tog avlägsnade en godartad tumörväxt i örat. Operationen gick bra och Haakon ska ha blivit återställd efter några veckors vila.

När familjen kom tillbaka från sin mysiga dag på havet upptäckte de att bilen de parkerat hade fått en p-bot, hoppsan!

När familjen kom tillbaka från sin mysiga dag på havet upptäckte de att bilen de parkerat hade fått en p-bot, hoppsan!

Lungfibros

Sjukdomen Lungfibros kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna och kan orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är förekommande symptom. Eftersom sjukdomen är kronisk går behandlingen ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten, skriver Riksförbundet HjärtLung på sin hemsida.

Foto: TT