Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemliga barn, fängelsedomar och nakenpartyn - kungliga skandaler vi minns

15 jan, 2018, 10:50 
Agneta Nisbeth
De kungliga är precis som vanligt folk i mångt och mycket. Ja, det händer till och med att våra kungligheter ställer till med en riktigt smaskig skandal. Här är några av de största kungliga kandalerna de senaste 50 åren.
Annons

Tampongkommentarer, fängelsedomar och utomäktenskapliga barn – även kungligheter kan ställa till med rejäla skandaler. Minns du dessa?

Sarah “Fergie” Ferguson och prins Andrew

De här forna gifta paret har hamnat i flera skandaler. Den första ägde rum 1992, då Fergie fångades på en serie bilder tillsammans med sin älskare, amerikanske affärsmannen John Bryan. Allt medan barnen, prinsessorna Beatrice och Eugenie, lekte i bakgrunden.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Bryan sågs kyssa Sarahs fötter och det hela blev en stor skandal, och gjorde att Andrews far prins Philip gick i taket. Det sägs att han än idag inte tål Sarah Ferguson. Paret separerade offentligt efter skandalen men skilde sig inte förrän, 1996.

Även prins Andrew har figurerat i ett par skandaler, en av dem rörde hans bekantskap med en känd sexförbrytare, amerikanen Jeffrey Epstein.

Men det var ingenting mot när exhustrun Fergie försökte sälja in bekantskapen med sin exmake till en rik “shejk” för 500.000 pund. I själva verket var “shejken” en reporter som hade gillrat en fälla för Fergie. Det hela spelades in på film och visades sedan på nyheterna i TV.

– Pengarna kommer att öppna många dörrar för dig, lovade Fergie i den hemliga inspelningen.

Efter att skandalen briserat som en bomb i kungahuset tvingades Sarah att be alla inblandade om ursäkt, men god vän med exmannen Andrew är hon (konstigt nog) än idag.

Annons

Prins Charles

Det var nog många britter som satte teet i halsen när de hörde vad prins Charles sa under sitt berömda ”snusksamtal” till dåvarande älskarinnan Camilla Parker Bowles, 1993. Vi kan väl tillägga att han då fortfarande var gift med Diana.

– Jag vill vara din tampong, sa prinsen under det bandade samtalet.

Men även prinsessan Diana skapade ju en rad skandaler på egen hand. Hon hade relationer med flera olika män, bland annat med sin ridinstruktör James Hewitt, under äktenskapet med prins Charles.

Prins Harry

Annons

Idag vet vi varför han agerade så vilt i sina ungdomsår, prins Harry har ju själv berättat om livskrisen han gått igenom eftersom han inte bearbetat sin mors död. När Harry mådde som sämst klädde han ut sig i SS-uniform på ett maskeradparty, han festade vilt och rökte gräs. Han har också fångats på bild helnaken tillsammans med tjejer i en lyxsvit på ett hotellrum i Las Vegas.

– Jag sårade mig själv och min familj. Det är ett klassiskt exempel på när jag var för mycket “armén” och för lite prins, förklarade en mycket ångerfull Harry i en intervju efteråt.

Prinsessan Anne

Annons

Även drottning Elizabeths enda dotter Anne har hamnat i tabloiderna. Uppståndelsen var stor när det under 90-talet kom fram att hennes dåvarande make, Mark Phillips, hade ett utomäktenskapligt barn i Nya Zeeland.

År 1992 skilde sig paret. Men inget går väl upp mot kidnappningsförsöket hon utsattes för 1974. När kidnapparen försökte tvinga ut Anne ur bilden, svarade hon bara:

– Not bloody likely! Ungefär som “knappast troligt”. Det hela slutade dock väl och kidnapparen åkte fast.

Furst Albert

Skandalerna i Monaco är många och vi börjar med fursten själv, Albert. Idag är han gift och har två barn med hustrun furstinnan Charlene, prins Jaqcues och prinsessan Gabriella. Men innan dess tvingades han att erkänna två utomäktenskapliga barn, Jazmin Grace Grimaldi och Alexandre Grimaldi-Coste.

Annons

Prinsessan Caroline

Prinsessan Caroline verkar ha svårt att avsluta äktenskapet med strulprinsen Ernst August av Hannover. Kanske beror det på att han är hennes tredje make och att katoliker egentligen inte ska skilja sig överhuvudtaget. De gifte sig 1999 och fick en dotter tillsammans, prinsessan Alexandra.

Men prinsen skämde snabbt ut sig genom att urinera på ett torg under en festival hemma i Tyskland och gavs efter det smeknamnet ”Pissprinsen” i media. Men han har också fått epitetet ”Prygelprinsen” efter flera offentliga slagsmål. Ernst August alkoholmissbruk är numera vida känt. Liksom hans förhållande med en ung dansös.

Annons

Prinsessan Stéphanie

Ännu en medlem av den monegaskiska furstefamiljen som skapat skandaler. Stéphanie festade rejält under sina unga år. Så när hon äntligen lugnade ner sig, gifte sig och skaffade barn, Pauline och Louis, med livvakten Daniel Ducruet trodde man att problemen var över. Fast den relationen tog slut när han ertappades i trädgården under en sexakt med en belgisk strippa. En fotograf låg gömd i buskarna och tog hundratals bilder av spektaklet som kablades ut över hela världen.

– Det var en fälla, grät Ducruet i media efteråt.

Men det hjälpte inte. Förstås.

Efter att Stephanie haft ett kortare förhållande med en polis, som resulterade i dottern Camille, letade prinsessan efter kärleken i cirkusvärlden. Ett tag bodde hon i en husvagn då hon levde tillsammans med en elefantskötare. Hon gav sig också in i ett kort äktenskap med den portugisiske cirkusartisten Adans Lopez Peres.

Annons

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström

Det var ju ett så vackert par! Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström förlovade sig 2009 men sen reste Jonas på skidsemester och där träffade han på den norska skidstjärnan Tora Uppström Berg. Hon talade senare ut om sin natt tillsammans med Jonas och skandalen var ett faktum. Förlovningen bröts kort därefter och numera är prinsessan ju lyckligt gift med Chris O´Neill. Och snart trebarnsmamma dessutom!

Exkung Juan Carlos

Annons

Den forne spanske kungen Juan Carlos “kärleksliv” har ofta figurerat i pressen. Trots att han är gift med sin drottning Sofia sägs han ha haft otaliga älskarinnor genom åren. Senaste skriverierna var för ett par år sedan då det framkom att kungen tagit med sig förmodade älskarinnan Corinna Larsen på en jaktresa i Afrika.

Den gången blev det dubbel skandal, inte nog att hon var med, kungen hade också betalat flera hundra tusen för att få skjuta elefanter under resan. En kort tid därefter avgick kungen och lämnade över till skötsamme sonen Felipe.

Prinsessan Cristina

Annons

En uppslitande rättegång blev det för prinsessan Cristinas make Iñaki Urdangarin, som dömdes till 6 års fängelse för förskingring, förfalskning och penningtvätt av statliga medel. Cristina riskerade själv åtta års fängelse, men friades från anklagelserna. Hon dömdes dock till att betala skadestånd.

Kung Albert

Delphine Boel försökte dra den dåvarande kung Albert av Belgien till domstol för att bevisa att hon är hans utomäktenskapliga barn. Boël säger att den forne kungen och hennes mamma hade ett förhållande på 60-talet och att hon är resultatet av denna förbindelse. Boel krävde ett DNA-prov men den forne monarken har hittills lyckats smita undan alla tester. En del menar dock att det inte behövs något DNA-test med tanke på att Delphine och Albert är lika som bär.

Annons

Prins Laurent

Prins Laurent av Belgien drogs under 2000-talet in i en korruptionsskandal där det sades att han använt allmänna medel till att renovera sitt eget hem. Prinsen friades dock i domstolen. Laurent som drabbats av depression och legat på sjukhus har en knepig relation med sin familj.

Exkung Albert och hustrun Paola valde att stanna på sin semester istället för att ila iväg till sjukhuset och hälsa på sin sjuke son. Laurent har också uttalat sig om deras brist på empati:

– Min familj stöttade mig aldrig. Det började med min farbror, Kung Baudouin. Sedan med min far, Albert II. De ville skada mig och hindra mig från att arbeta, sade han i en intervju.

Och det orsakade förstås ännu en skandal.

Av: Agneta Nisbeth Foto: IBL, Stella

Annons