Hemliga beslutet bakom – därför saknades Estelle och Oscar

Estelle och Oscar fick inte vara med under firandet.

Kronprinsessan Victoria fick ett hemligt namnsdagsfirande mitt under coronakrisen. Men både prinsessan Estelle och prins Oscar lämnades utanför.
Slå på ljud

Det var nog många som suckade tungt när de fick höra om beslutet: kronprinsessan Victorias årliga namnsdagsfirande på Slottet var inställt.

Hovet följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående coronaviruset och bedömde att smittorisken var för stor.

– Det här beslutet är taget med omsorg om den allmänhet som brukar komma hit. Det brukar ju vara ganska trångt, sa Johan Tegel vid Hovet.

Kronprinsessan Victoria fick ställa in på grund av coronaviruset

Estelle och Oscar fick inte vara med under firandet.

Estelle och Oscar fick inte vara med under firandet.

Men Victoria fick ändå ett firande. Försvarsmakten representanter mötte upp både kronprinsessan och prins Daniel i Östra valvet på Slottet, där det blev både blombukettsutdelning och fotografering.

Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning berättar mer om själva evenemanget.

– Det har kommit många blomsterhälsningar från olika håll, trots att själva firandet blev inställt. Då anordnades det en ceremoni där Försvarsmakten lämnade över dessa, säger Margareta.

Estelle och Oscar var inte med

Varken prinsessan Estelle eller prins Oscar syntes till under firandet av Victoria. Kronprinsessparet brukar annars ha med sig barnen på Inre borggården för att möta folket, gångerna då tillställningen avverkats på ett mer traditionellt manér.

Den här gången beslutade man att Estelle och Oscar skulle lämnas utanför.

– Det är ju så att det har varit lite omväxlande, ibland har barnen varit med, ibland inte. Vid det här tillfället var båda barnen i sin respektive skola. I och med att hela evenemanget var inställt, så fattade man beslutet att de skulle gå till skolan. Det var en medveten handling, säger Margareta.

 

LÄS MER: Norska kungahuset får ställa in allt under krisen