Hemliga detaljen i Dianas brudutstyrsel – som ingen visste om

Dianas bröllop

Varför bar Diana platta skor på bröllopsdagen? I senaste avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi om hemliga detaljen i prinsessans brudutstyrsel.

Det är onsdagen den 29 juli 1981. I London är det 24 grader varmt. Dagen bjuder på nio gassande soltimmar. Hela England, hela Storbritannien och ja, hela världen, kokar av kärleksyra! Framför tv-apparaterna samlas hisnande 750 miljoner tittare. Det är tydligt att alla, absolut alla, vill se vigseln mellan den 20-åriga Diana Spencer och den brittiska tronföljaren, 32-åriga prins Charles av Wales.

Kyrkan är fullsatt. 3 500 förväntansfulla gäster, däribland vår svenska kung och drottning, har samlats i St Pauls Catherdral för att bevittna bröllopet mellan paret. När Diana anländer till katedralen, strax innan klockan halv tolv på förmiddagen, håller alla andan. Trots att de flesta av de inbjudna är oerhört prominenta gäster: kungligheter från hela världen och officiella personer från hela det brittiska samväldet, har man aldrig någonsin sett något liknande.

Diana bär sin mammas briljant¬örhängen och familjen Spencers diadem. I övrigt är hon klädd i en fantastisk brudklänning i elefenbensvit sidentaft med antika spetsar som skapats av Elizabeth och David Emanuel. 1981 är klänningen värd 113 000 svenska kronor. Omräknat till dagens värde är siffran över en halv miljon kronor. I dag för Dianas klänning tankarna till en gräddbakelse, eller kanske en stor maräng, men då, på 1980-talet, var klänningen totalt nyskapande. Men den banade Diana väg för en helt ny typ av brudmode.

Diana

Diana och Charles, 1981.

Diana hade själv varit oerhört involverad i arbetet med brudklänningen. Hon ville ha det längsta släpet i den kungliga historien och ja, precis så blev det. Och har varit sedan dess! Diana var historisk. 8 meter långt var släpet till slut, i lyxig elfenbensvit tyll.

Men det finns en detalj i Dianas brudutstyrsel som få har koll på. Vad? Skorna! Om dem berättar nu podcasten Svensk Dam Doku, i det första avsnittet i en tre avsnitt lång serie om just prinsessan Diana.

Prinsessan Dianas brudskor

De handgjorda brudskorna i siden, från kunglige skomakaren Clive Shilton, var i princip platta – för att hon inte skulle bli längre än sin blivande make. På foton är det svårt att se det, men Diana var lång, nästan 1, 78 m. Charles är också 1, 78. Och Diana ville inte verka längre än Charles, vilket hon ju hade blivit med klackar.

Dianas brudskor

Dianas brudskor.

De platta skorna, en mix av loafer och ballerinaskor, tog sex månader att göra. De var täckta av 542 paljetter och 132 pärlor. På ovansidan var de smyckade med formen av ett hjärta. På hälen (som var täckt med mocka för att Diana inte skulle halka) hade man målat ett litet C och ett D. För Charles och Diana.

Hör hela avsnittet om Diana nedan:

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT