Hemliga kontroversiella budskapet i kungens jultal – så smög han in det

28 dec, 2021, 07:00 
Kungen
Enligt en expert smög kungen in ett hemligt budskap i sitt jultal.
Annons
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

Kungens jultal är ett måste för högtiden. Vår statschef har hållit det i nästan 50 år, oftast från sitt skrivbord på slottet. Så även i år, där man också skymtade en julgran i bakgrunden, och ett inramat foto på drottning Silvia närmast kungen.

Hemliga budskapet i kungens jultal

I år präglades jultalet av hyllningar till alla som engagerat sig under coronapandemin.

Recept.se Nyhetsbrev

– På ett personligt plan har jag många gånger fyllts av djup respekt för alla anställda, ledare och ideellt engagerade som vi mött under våra besök. Tack vare de, tack vare er, har vårt land fortsatt fungera och står Sverige väl rustat för att komma igen. För det vill jag uttrycka min stora uppskattning, säger kungen.

Retorikexperten Elinor Falkman stod dagen därpå i Nyhetsmorgon och analyserade talet. Och hon upplevde det som att kungen "kom ut" som feminist!

– Under min tid som kung har vi fått uppleva den första kvinnliga partiledaren i riksdagen, den första kvinnliga talmannen och den första kvinnliga statsministern. Ja, utvecklingen går verkligen framåt, sa kungen.

Annons

Elinors analys:

– Han gjorde en tydlig feministisk poäng. Det är en svår balansgång. Han får inte vara för innehållslös,, han måste tycka någonting. Här gör kungen en feministisk poäng. Det är fint. Han har ju en dotter som så småningom ska ta över hans roll. Det var starkt, säger Elinor.

"Jag har svårt att tänka mig..."

Och i Elinors ögon stod kungen för ännu ett viktigt ställningstagande, mellan raderna. Han sa som följer:

– Bara de senaste åren har vi sett en rekordsnabb utveckling av flera vacciner, läkemedel och behandlingar mot covid-19. Forskningen räddar och förlänger människoliv. Jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull verksamhet.

Här ser Elinor ännu en markering, den här gången en dold uppmaning till svenskarna att vaccinera sig.

– Det säger han inte, för det skulle vara att lägga sig i debatten, och då skulle han kunna få smäll på fingrarna, för det får han inte göra, säger Elinor.

Annons