Hemliga kvinnan – som dök upp vid drottning Silvias sida

Drottning Silvia Anna Hamilton

I dag har drottning Silvia stått mitt i det kungliga strålkastarljuset igen – men bakom henne skymtade en riktig doldis!

 

Du ser henne alltid bakom drottningen: Diskret, elegant, och ständigt beredd att rycka in. Men vem är hon egentligen?

Svar: 53-åriga Anna Hamilton är grevinna, tvåbarnsmamma och drottningens högra hand – och en av de få som har numret till drottning Silvias privata mobil.

Statsfrun Anna Hamilton

Anna Gabriella Catharina Hamilton, född Rudbeck, är 53 år och drottningens viktigaste medarbetare.

Som statsfru och chef för Drottningens Hovstat har Anna Hamilton varit drottning Silvias närmaste medarbetare i snart fem år, men hon är ändå lyckats hålla superlåg profil. Få vet vem hon är!

LÄS MER: Drottning Silvias kärleksgest till kungen – se bilderna!

Samtidigt är hon en av nyckelpersonerna runt kungaparet, och sitt jobb beskriver hon som roligt och utmanande: Det handlar om att se till att drottningens program flyter på, i alla lägen.

Drottningen värvade Anna Hamilton direkt från hennes dåvarande jobb som informationschef på Stockholm Auktionsverk, där hon då hade jobbat i 17 år. Sedan dess har hon basat över drottningens kontor i östra valvet på Stockholms slott.

Riksmötet 2020: riksmarskalk Fredrik Wersäll, statsfrun Anna Hamilton och förste hovmarskalk Mats Nilsson.

Hovet samlat i Storkyrkan i dag. Från vänster riksmarskalken Fredrik Wersäll, statsfrun Anna Hamilton och förste hovmarskalk Mats Nilsson.

– Det kändes overkligt att få frågan och jag blev naturligtvis både hedrad och stolt. Sedan följde en lång process på närmare ett halvår. Det var en period fylld av spänd förväntan, och så fick jag ju inte säga något till någon! har hon tidigare berättat i en intervju med Riddarhusets tidning.

LÄS MER: Kärleks-Porschen – bilen som drottning Silvia älskar

Riksmötet 2020: Statsfrun Anna Hamilton

Som statsfru är Anna Hamilton chef för Drottningens Hovstat. Hon deltar i den övergripande planeringen av drottningens och kungaparets program och ansvarar tillsammans med förste hovmarskalken för genomförandet av deras statsbesök. Och är det kunglig galamiddag så bär hon alltid hovdräkten i mörkblå sammet.

Statsfrun Anna Hamilton

Anna Hamilton med sin man Peter som är affärsman.

Foto: TT.