Hemliga kvinnorna som hjälpte Sofia bli prinsessa

kvinnan som hjälpte sofia att bli prinsessa

Prinsessan Sofia har haft en rad viktiga kvinnor vid sin sida under årens lopp. Två av dem har betytt lite extra.

Den 27 juni 2014 eklaterade tillkännagav hovet Carl Philips och Sofias förlovning. Paret hade träffats i Båstad, fem år tidigare, och Sofia var redan en del av familjen. Men när man förälskar sig i en prins, och gifter in sig i en kunglig familj, finns det en rad saker man måste lära sig.

Strax efter det stora prinsbröllopet påbörjade Sofia sin utbildning som Sveriges nya prinsessa och till sin hjälp hade hon drottning Silvias högra hand, Kirstine von Blixen-Finecke. Numera överhovmästarinna och tidigare statsfru.

kristin von blixen finecke

– Att prata med erfarna människor som finns i de sammanhang jag ska komma in i, att försöka förstå hur allt ligger till, det har självklart varit en process. Jag vet inte vad man menar när man utåt sett pratar om prinsesskola. Men om det handlar om att få kunskap och erfarenheter kring framtiden som gift med en prins så har jag definitivt fått det, sa Sofia själv om hjälpen.

Och Kirstine von Blixen-Finecke tog förstås uppdraget på största allvar.

– Jag känner mig väldigt hedrad över att ha fått det här uppdraget. Det är spännande, sa hon till Svensk Damtidning då.

Prinsessan Sofia och Barbro Ehnbom år 2010.

Prinsessan Sofia och Barbro Ehnbom år 2010.

Men Sofia fick även hjälp innan bröllopet. Affärskvinnan Barbro Ehnbom stod nämligen vid Sofias sida, som mentor, innan hon gifte sig med Carl Philip. Duon har fortfarande en nära kontakt och Barbro är en självskriven gäst när prinsparet har större bjudningar.

Foto: TT