Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemliga orden som fick Charles att fria till Camilla: "Holländska kossan"

30 okt, 2023, 09:00 
Vendela Lönnqvist
Det var några väl valda ord...
Det var några väl valda ord...

Det var några väl valda ord som fick kung Charles att fria till sin Camilla.

Annons
Carl Philip i olycka • Vi avslöjar! Victoria & familjen på lyxsemester • Jättefest för Daniel på slottet – 3 kungliga snackisar från veckan som gått!Brand logo
Carl Philip i olycka • Vi avslöjar! Victoria & familjen på lyxsemester • Jättefest för Daniel på slottet – 3 kungliga snackisar från veckan som gått!

Det var en lång resa för dåvarande prins Charles, numera kung över Storbritannien, och hans kärlek Camilla innan de till slut kunde knyta hymens band.

Camilla var skild – väckte frågor inför äktenskapet

Det var 2004 som ryktena om en stundande förlovning gick varma i landet, men frågorna var lika många.

Detta då Camilla Parker Bowles än så länge bara var flickvän till prinsen av Wales – och dessutom en skild kvinna.

Att ha historia av skilsmässa var en mycket omdebatterad faktor. Diskussionerna gick också varma omkring det faktum att prins Charles tidigare varit gift med den avlidna prinsessan Diana och dessutom gjort sig skyldig till äktenskapsbrott.

Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskanBrand logo
Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskan

Problemet inför bröllopet

Till slut började prästerna godta det faktum att bröllopet skulle bli verklighet.

Annons

Men det var inte det som avgjorde saken, menar journalisten Tina Brown, som skrivit boken "The Palace Papers".

Det var nämligen ett annat bröllop inom den brittiska societeten som var mycket omtalat – nämligen det mellan Edward van Cutsem och Lady Tamara Grovesnor.

"Holländska kossan"

Edward van Cutsem, som på bröllopet mellan Charles och Diana agerade brudnäbb, är nuvarande kungens gudson. Drottning Elizabeth och Camilla stod på bröllopets gästlista, men när det närmade sig uppstod ett problem.

”Charles och Camilla blev informerade om placeringsplanerna helgen före bröllopet. Då avslöjades att Mrs Parker Bowles var förvisad till evenemangets sociala marginaler”, skriver Tina Brown i boken.

Kung Charles kröning kortas ner: ”Stora förändringar”Brand logo
Kung Charles kröning kortas ner: ”Stora förändringar”

Camilla hade nämligen förvisats till andra sidan av Chester Cathedral, istället för att enligt hennes förväntningar få sitta på raden bakom Charles, drottning Elizabeth och prins Philip.

Annons

Hon fick därför sitta med brudens vänner, något Camilla menade var ett verk av den "holländska kossan", som hon kallade van Cutsems mamma Emilie.

Hon fick inte heller gå in eller ut genom huvudentrén.

Camillas vägran – Charles behövde välja

Även om Emelie van Cutsem påstod att hon följde seden och därav inte erbjöd Camilla någon annan plats, vägrade Camilla förstå.

Därför blev Charles, till en början, tvungen att välja – att nobba sin närmaste vän eller gå på bröllopet utan sin käresta.

Men efter att tre medlemmar av kungliga Black Watch avled i en självmordsbomb i Irak blev det ändrade planer, Charles blev nämligen tvungen att närvara vid en ceremoni för att minnas soldaterna, skriver Daily Mail.

"Han var svag"

En som reagerade efter att ha fått veta planerna inför bröllopet var Camillas då 87 år gamla pappa. I boken "The Untold Story" återger Penny Junor hans ord till svärsonen:

”Även om han älskade prinsen, tyckte han att han var svag och var oroad över hur sårbar han hade gjort Camilla när han lät henne leva i limbo. Han tog prinsen åt sidan och sa: 'Jag vill möta min skapare och veta att min dotter har det bra.'”

Charles tog till sig av vad svärfadern sa. På nyårsafton samma år gick han därför ner på knä och friade till sin kärlek.

Annons