Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemliga planen avslöjad: Så ska kungens stora fest förstöras

13 sep, 2023, 12:00 
Kungen

Kungen firar 50 år på tronen – men det finns en hemlig plan för att ge dagen en antirojalistisk prägel.

Annons

På fredag är det dags. Då infaller en historisk milstolpe för allas vår kung. Då har det gått 50 år sedan han klev på tronen.

Schemat är späckat. Det blir först tacksägelsegudstjänsten Te Deum från Slottskyrkan, därefter högvaktsavlösning och Kungl. Musikaliska Akademiens Sångarhyllning på Yttre borggården. Höjdpunkten blir en jubileumsbankett i Rikssalen, där vi hittar både kungligheter och andra storheter på gästlistan.

Därför kallas kungen ”Tjabo” – nära vännerna avslöjarBrand logo
Därför kallas kungen ”Tjabo” – nära vännerna avslöjar

Kungen firar 50 år – här är republikanernas plan

Tiotusentals svenskar väntas delta i firandet. Men alla kommer inte att känna samma festyra.

Republikanska föreningen ska göra sitt för att dämpa feststämningen. De tänker göra allt för att få sin antimonarkistiska agenda på tapeten.

Annons

– Vi vill utnyttja alla tillfällen där monarkin är i fokus. Då tar vi chansen att visa att vi tycker att det är principiellt fel med kungadömet. Vi brukar märka att intresset för oss blir extra stort i samband med stora kungliga händelser, som ett bröllop eller som nu, ett jubileum, säger Niclas Malmberg, ordförande för Republikanska föreningen.

Niclas och hans kamrater har stora planer inför fredagen. De tänker bland annat stå på Mynttorget i Stockholm och dela ut flygblad, som en del av en "demokratikampanj".

"Vi ska åka fackeltåg"

– Vi ska också gå ett fackeltåg genom Gamla stan, som ett slags manifestation. Då ska vi gå förbli slottet samtidigt som kungen har sin jubileumsbankett i Rikssalen, säger Niclas.

Är ni inte rädda för att ni kommer att få mothugg just på jubileumsdagen, då folk är fulla av rojalistisk yra?

– Vi välkomnar alltid saklig debatt. Det är viktigt att demokratin debatteras. Jag har ju försökt få stånd till ett samtal med kungen, men har än så länge fått nej.

Dagen därpå ska Republikanska föreningen hålla ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm. Vi kan nog anta att kungen inte kommer att dyka upp för att ta tempen på diskussionerna.

På lördagen ska kungen och drottning Silvia åka kortege genom huvudstaden och motta folkets kärlek.

Annons