Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Hemliga relationen i norska kungafamiljen – nu rasar hon

Norska kungafamiljen

Norska kungafamiljen skakas av en tragedi – nu kommer sanningen fram.

Hör hela Ari Behns dotters gripande farväl
Slå på ljud

Ari Behn sörjs fortfarande i Norge. Hur kan man någonsin hämta sig efter en sådan chock som drabbade landet juldagen 2019, då beskedet att Ari tagit sitt liv nådde allmänhetens kännedom?

Den norska kungafamiljen pratar relativt ofta om Ari. Oftast är det hans exhustru, prinsessan Märtha Louise, eller hans tre döttrar står för citaten. Men inte alltid. Ari stod nämligen flera personer i familjen nära.

Drottning Sonja om den stora sorgen

Ari Behn och drottning Sonja

Vilken fin stund mellan Ari Behn och drottning Sonja!

Andreas Fadum/TT

I boken "Sonja. Samtaler med Dronningen" är det drottning Sonja som står i fokus. Hon berättar där öppenhjärtigt om sin egen relation med den före detta svärsonen.

– Vi hade absolut en fin relation och vi hade ju konsten gemensamt. Han var intresserad av det jag gjorde och jag var intresserad av det han gjorde. Det var något som låg där som ett band mellan oss. En intuitiv förståelse för varandra, tror jag, säger Sonja.

Sonja rasar

Sonja riktar också hård kritik mot omvärlden. Hon menar att hon sett prov på hyckleri efter Aris bortgång, då hyllningskören varit i princip samstämmig. Men var fanns all den där kärleken innan tragedin, frågar sig Sonja.

– Jag tycker att det är så sorgligt att folk inte uppskattade Ari medan han levde. Nu när han är död pratar många varmt och fint om honom, men innan dess fick han en massa kritik, ingenting var bra. Han kände inte att han var en lyckad person överlag, tror jag, säger Sonja.

"Det är svårt att prata om"

Men Sonja är som sagt inte ensam i kungafamiljen om att sörja Ari.

– Jag tycker fortfarande att det är svårt att prata om. Ari var ju en människa som jag tyckte väldigt, väldigt mycket om, som alla tycker mycket om. Att han mådde så som han gjorde och valde att avsluta sitt liv. Det är väldigt tungt, har kronprinsessan Mette-Marit sagt till NRK.

– Jag är väldigt stolt över Aris döttrar, och speciellt Maud som höll det fina talet på begravningen. Men också resten av Aris familj, som valde att vara öppna om det.