Hemliga rummet på Haga – byggt för att skydda Victoria och Daniel

Haga slott har uppdaterats med ett hemligt rum för Victoria och Daniels säkerhet.

Näst efter kungaparet är kronprinsessan Victoria den viktigaste personen inom det svenska kungahuset. Hon är trots allt nummer två i tronföljden och den som kommer ta över efter sin pappa kung Carl XVI Gustaf.

Därför är det kanske inte förvånande att man när slottet Haga renoverats genom åren har satsat ordentligt på säkerheten.

Bland annat skapade man i en anslutande byggnad en säkerhetscentral från vilken säkerhetspolisen (SÄPO) övervakar området. Här finns flera sovrum och ett vardagsrum för de poliser som är i tjänst. Centralen bemannas dygnet runt och har enligt uppgift ett antal tv-skärmar som visar bilder från alla kameror som är uppsatta runt slottet.

victoria daniel

Bus utanför slottet Haga med hela familjen!

Kungl. Hovstaterna

Victoria och Daniel är trygga på Haga

Slottet är även klassat som skyddsobjekt, och det råder därmed fotoförbud på platsen.

Det är helt enkelt en plats där hela kronprinsessfamiljen kan känna sig hundra procent trygg!

Själva slottsbyggnaden på Haga är på hela 1550 kvadrat, fördelade på 41 rum. Den privata delen har 25 rum och de övriga 16 hör till representationsvåningen. Stort måste man säga!

Men allt är ju relativt och jämför man med Stockholms slott (som har mer än 600 rum) och Drottningholm (som har 192 rum) så är Haga ändå ett ”minislott”: Arkitekten Carl Christoffer Gjörwell sneglade på italiensk villastil.

LÄS MER: Bilden avslöjar! Kronprinsessan Victorias privata rum på Haga slott

LÄS MER: Victoria berättar om sitt Haga: ”Inte så slottigt som man tror!”

LÄS MER: Nya bilden på Victoria och Daniel: ”Spektakulär!”