Hemliga spelet bakom kungens plats i vårdkön – så agerade hovet bakom kulisserna

20 feb, 2023, 15:02 
Kungen

Kungen fick beskedet att han skulle behöva stå i vårdkö inför sin hjärtoperation – så agerade hovet.

Annons

I dag höll hela Sverige tummarna. Vår statschef, älskade kung Carl Gustaf, genomgick en hjärtoperation vid ett icke utannonserat klockslag.

Hovet skickade ut ett pressmeddelande om detta i förra veckan.

"På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomgår H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet."

Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping
Kungens första ord om hjärtoperationen – Svensk Dam på plats i Jönköping

Hemliga spelet – när kungen fick höra att han skulle stå i vårdkö

Hovet har lagt locket på kring det mesta angående operationen. Både tid och plats är okända faktorer för allmänheten.

Men en detalj var livmedikus Viveka Frykman Kull i alla fall öppen med när nyhetsbyrån TT frågade. TT ville veta om kungen fått stå i vårdkö inför ingreppet – och där är svaret ja.

Annons

– Det görs ingen skillnad på om man är kung utan det är de medicinska behoven som avgör hur länge man väntar, säger Viveka.

Det här är ingen större överraskning. Det var samma procedur under covidpandemin, när vaccinet skulle börja delas ut bland befolkningen. Varken kungen eller någon annan i hans familj fick gå före i kön. Där skiljer vi oss från att andra nordiska länder.

Det var samma sak för fjorton år sedan, när befolkningen rekommenderades att vaccinera sig mot svininfluensan. Då fick kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och resten vänta på sin tur.

Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall understryker att detta är en viktig principfråga för kungafamiljen.

– De vill inte ha en gräddfil. Det är jätteviktigt. Kungen och resten av familjen är mycket väl medvetna om hur högt i kurs jämlikhetstanken står i Sverige jämfört med andra länder. Att drottning Margrethe skulle få covidvaccin direkt var självklart i Danmark, men i Sverige har vi ett annat sätt att tänka. Och det är kungen i allra högsta grad en del av, säger Johan.

Annons

Detaljerna om kungens operation

– Kungen ska genomgå ett kirurgiskt ingrepp och det kommer att vara en kateteroperation. Så det är inte frågan om någon öppen kirurgi.

Hon fortsätter:

– Min uppgift är att se till att han mår bra och får en så bra vård som möjligt. Men så mycket mer kan jag inte säga. Kungen har ju samma rätt till patientsekretess som alla andra, sa hon till Svensk damtidning.

Strax efter 14-tiden på måndagen meddelar hovet att kungen genomgått sin hjärtoperation och att han mår bra.

Annons