Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemliga spelet bakom prinsessan Sofias gravidbesked: "En längre tid"

11 dec, 2020, 12:44 
Josefin Grunér
Äntligen lite goda nyheter i vintermörkret. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip väntar sitt tredje barn!
Men en kunglig graviditet är givetvis ingenting man avslöjar bara sådär. Det finns en noga uttänkt plan bakom.
Här är det hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked.
Annons
Gravidlyckan: Sofia och Carl Philip väntar barn!Brand logo
Gravidlyckan: Sofia och Carl Philip väntar barn!

Vi har varit minst sagt svältfödda på kungliga händelser under den gångna corona-året.

Kungafamiljen har, också de, tvingats ställa om sin vardag, och till allt större del jobba hemifrån och sköta de dagliga sysslorna digitalt.

Det var säkerligen en stor sorg, också för kungafamiljen, att årets traditionella Nobelfest den 10 december ställdes in. Och i stället fick hållas digitalt. Men kungen hade en viktig roll även i år. I en videohälsning från Kungliga slottet hyllade han årets Nobelpristagare, med drottning Silvia vid sin sida. Han sa bland annat:

– I en tid som denna känns det viktigare än någonsin att hylla dem som, för att citera Alfred Nobel, "... har bidragit med störst nytta för mänskligheten."

– Ärade pristagare, jag ber att få framföra mina varmaste lyckönskningar till era enastående bidrag. Och jag ser fram emot att få träffa er här i Stockholm framöver.

Kungen och Silvia på Nobel 2020
Kungen och Silvia skickade en hälsning till Nobelpristagarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kungens beslut om Sofias gravidbesked

Kungen ville givetvis inte riskera att ta uppmärksamheten från Nobelpristagarnas stora ögonblick. Därför fick Carl Philip och Sofia vänta med att berätta om babylyckan.

Annons

– Det är klart att man alltid planerar pressmeddelande så att det inte krockar med annat. Så arbetar informationsavdelningen alltid, säger Margareta Thorgren, informationschef på Hovet.

Och mycket riktigt. Morgonen efter, fredagen den 11 december, kom det härliga beskedet! Prinsparet väntar sitt tredje barn. Ett åttonde barnbarn för kungaparet.

– Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj", säger prins Carl Philip och prinsessan Sofia i ett pressmeddelande.

De skriver även att Sofia mår bra, och att födseln beräknas till månadsskiftet mars-april 2021.

Sofia och Carl Philips gravidbesked
Carl Philip och Sofia väntar sitt tredje barn! Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Så fick kungafamiljen veta

Kungafamiljen har givetvis känt till prinsparets hemlighet en längre tid – och bevarat den inom familjen.

Annons

– Hela kungafamiljen har känt till det här under en längre tid. De är väldigt glada för detta glädjebesked. Och de har förstås gratulerat prinsparet, säger Margareta Thorgren.

Också prinsarna Alexander och Gabriel har givetvis fått veta att de snart ska få bli storebröder till en ny liten prins eller prinsessa.

– Det är som vid alla graviditeter, när det redan finns större syskon, så berättar föräldrarna på ett sätt som små barn kan förstå.

Carl Philip och Sofia med familj
Alexander och Gabriel ska bli storebröder till en ny familjemedlem.

Margareta Thorgren avslöjar också att det är Carl Philips och Sofias egna val att i lugn och ro vänta så här långt in i graviditeten med att berätta för allmänheten:

– Det är ett beslut som prinsparet har tagit.

Annons

Oron för prinsessan Sofia

Kungahuset meddelade den 26 november att prins Carl Philip och prinsessan Sofia hade testat positivt för coronaviruset. Paret ska ha haft influensasymptom, och isolerade sig tillsammans med barnen.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel ingick i smittspårningen, i och med att de kort innan hade träffat prinsparet, på Silvias bror Walther Sommerlaths begravning. Men ingen av dem testade positivt. Och på Sofias 36-årsdag, den 6 december, meddelade hovet att hon och Carl Philip nu hade friskförklarats.

Kanske ville Sofia och Carl Philip kunna komma med det lugnande beskedet först, innan de berättade om graviditeten. Och de ville såklart få tid att i lugn och ro tillfriskna.

– Eftersom prinsessan för en tid sedan insjuknade i Covid-19 så är alla extra tacksamma nu över att allting har gått bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Annons

Men oron måste också ha varit extra stor i och med att prinsessan Sofia var gravid?

– Det är klart att den har varit det. Men samtidigt har Livmedikus känt till och uppmärksammat prinsessan extra mycket under den här perioden. Och Covid-19 har inte påverkat hennes graviditet.

Kungafamiljens specialistläkare: Livmedikus Angelica Lindén Hirschberg
Kungafamiljens specialistläkare: Livmedikus Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet. Foto: TT

Dolda tecknen på Sofias hemlighet

Den som har varit uppmärksam har kunnat ana tecken på Sofias graviditet – redan innan beskedet nu äntligen kom.

Den senaste tiden har prinsessan nämligen haft en tendens att hålla händerna framför magen, som om hon hade något hon ville dölja. Detta var extra tydligt under prinsparets besök i Värmland tidigare i höst. Då kunde man se att armarna ofta befann sig just framför magen.

Prinsessan Sofia har setts hålla händerna korsade framför magen. Foto: TT
På senare tid har vi sett prinsessan i lite lösare kläder än vi är vana vid.

Vi har också sett Sofia i lite lösare kläder än vad vi är vana vid, och på nya bilder har hon ofta suttit vid ett skrivbord, som då fiffigt har täckt prinsessans begynnande gravidmage.

Det är inte lätt att vara prinsessa, ständigt bevakad, och hålla en hemlighet!

Annons