Hemligheten bakom Madeleines pengar – som aldrig kom fram

Hemligheten bakom Madeleines pengar – som aldrig kom fram

När Madeleine flyttade till USA efter brytningen med Jonas fick hon kritik för att inte jobba tillräckligt mycket för apanaget, något som var en nagel i ögat för kungen. Vad de inte visste var att de pengar hon spenderade var familjens privata.
7 saker du inte visste om prinsessan Madeleine
Slå på ljud

Hösten 2010 var en turbulent tid för Madeleine, som efter att hon brutit sin förlovning med Jonas flydde landet för att starta ett nytt kapitel i New York. Där kunde hon leva mer anonym, precis som hon velat under en längre tid. Tanken var att hon skulle jobba ett år med Childhood USA för att sedan fortsätta i bland annat Tyskland och Brasilien.

Men så blev det inte. Som vi alla vet träffade Madeleine och Chris varandra kort efter hennes flytt och istället började resan mot det lugna familjeliv de lever nu.

Madeleine och Jonas gjorde slut med buller och bång för 10 år sedan – sedan tog det ett tag till prinsessan hittade sin plats i sitt nya liv.

LÄS MER: Efter kungens besked – många oroliga för Daniel

Madeleine fick kritik för sitt val

Åsikterna om Madeleines val under den perioden var många, och de var inte alla positiva. I sin bok Madeleine – prinsessa och mamma beskriver Johan T Lindwall situationen.

”Hemma i Stockholm gladdes hela familjen åt Madeleines nya liv och att hon äntligen hade funnit harmoni efter all turbulens. Det som dock oroade kungen var de kritiska röster som emellanåt hördes om att dottern inte jobbade tillräckligt mycket och att hon inte gjorde sig förtjänt av apanaget, skattebetalarnas bidrag till kungafamiljen.”

Kungen och drottningen på Stenhammar.

Kungen var inte nöjd med kritiken som Madeleine fick – helt oförtjänt enligt honom.

Använde inte apanaget

Året efter, 2011, var apanaget 122 miljoner kronor och kungen fördelar det till kungafamiljens verksamhet och framförallt till att finansiera driften av alla slott över hela Sverige. Pengarna går också till alla anställdas löner och de representationsuppdrag som finns för familjen. Men det fanns en detalj som gick allmänheten förbi. Det var inte skattepengar som Madeleine spenderade på sitt liv borta i USA.

”Kungen blev märkbart irriterad när Madeleine kritiserades. Det ingen visste var att hon levde i New York på familjens privata pengar och kungen tyckte det var ett problem att detta aldrig kom fram i debatten.”

LÄS MER: Silvias jobbiga besked till Madeleine i USA

Den turbulenta starten på Madeleines liv utomlands till trots så lade sig stormen så småningom. Hon och Chris har visat gång på gång sedan dess att de verkligen var rätt för varandra och nu är han en självklar del av den svenska kungafamiljen.

Foto: TT