Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Hemligheterna bakom kungliga brudklänningarna

Hemligheterna bakom kungliga brudklänningarna

Funderar du på hur de kungliga kläderna förvaras när de inte används? I en ny intervju ger textilkonservatorn Bo Broman några ledtrådar.
broman-jpg

De kungliga brudklänningarna visas just nu på Kungliga slottet. Det är en utställning som redan fått stor uppmärksamhet och besökare får på nära håll se brudklänningarna som burits av drottning Silvia, prinsessan Lilian, kronprinsessan, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia.

Bakom utställningen ligger hårt arbete och på kungahusets konto på Instagram publicerades under torsdagen en intervju med en textilkonservatorn Bo Broman.

Hur förvaras då brudklänningarna när de inte visas i utställningen? Inknölade i garderober? Glöm det!

– De flesta klänningarna finns här på Kungliga slottet och de förvaras mörkt, utlagda på utdragbara hyllplan och med silkepapper instoppat i ärmar och liv för att förhindra veckbildning. Vi håller magasin och förvaringsrum rena och under kontinuerlig uppsikt för att undvika skadedjursangrepp, säger Bo Broman i intervjun.

Inför utställningen lades mycket tid på att anpassa dockorna som klänningarna sitter på för att klänningarna ska falla på rätt sätt, berättar Bo Broman vidare.

– Vi har även gjort försiktiga slätgörningar med ånga och med strykjärn på svag värme. I övrigt är de alla i så gott skick så vi har inte behövt göra så mycket med dem.

Den äldsta texilern som ställs ut är drottning Sofias brudslöja från 1800-talets mitt.

–  Den ligger i en specialinredd monter där ljuset är lite svagare än i utställningen för övrigt. Slöjan hänger heller inte utan ligger på ett lutande plan. Vi kan se hur den under årens lopp har förstärkts just på grund av att den är så skör men det är väldigt roligt att kunna visa upp den så att alla på nära håll kan se vilket hantverk som ligger bakom, säger Bo Broman i intervjun.

Foto: Stella Pictures och Kungahuset.se/Sanna Argus Tirén