Hemma hos Carl Philip och Sofia – ödesbeslutet kring renoveringen

Carl Philip och Sofia hade tuffa beslut kring inflyttningen till Villa Solbacken

Den planerade inflytten försenades rejält – här är alla turer innan de äntligen hittade hem!

Kungafamiljens ALLA hem!
1:17

Efter reklamen: Kungafamiljens ALLA hem!

(1:17)

Slå på ljud

Carl Philip och Sofia har haft många turer innan de äntligen kunde slappna av och bosätta sig i sitt nuvarande hem.

De bodde länge tillsammans vid Sjötullsbacken men för fem år sedan, två år efter deras vackra bröllop, flyttade Carl Philip och Sofia in på Villa Solbacken som ligger vid Kungliga Djurgården. Den kungliga bostaden som en gång tillhörde farbror Bertil och prinsessan Lilian, ärvdes av Carl Philip.

Den ursprungliga tanken var att prinspareet skulle flytta in direkt efter bröllopet. Tanken var alltså att de skulle flytta in 2015. Men så blev inte fallet och det nygifta paret ställdes inför ett tufft beslut om sin framtid.

Tuffa beslutet

För vid en kontroll av funkisvillan så upptäcktes det flera brister. Bland annat behövde hela huset saneras på grund av asbest, vilket kan vara farligt för främst barn. Asbest är ett ämne som användes flitigt i byggbranschen fram till 70-talet, men som totalförbjöds 1982 på grund av sin giftighet. Det är ett tidskrävande arbete vilket satte käppar i hjulet i planeringen.

Sofia födde under den här tiden Alexander, 2016 för att vara exakt. Då fick familjen ta ett tufft beslut – vart skulle de bo medan saneringsarbetet pågick? Drömmen om att flytta in i deras nya hem efter bröllopet grusades och medan renoveringen och saneringsarbetet var i full gång så valde familjen att flytta in på Drottningholm tills det äntligen var klart att flytta in på Villa Solbacken.

Carl Philip var drivande

I dag är det dock inte så mycket som är sig likt på Villa Solbacken. Prinsparet har gjort en hel del förändringar för att huset ska passa en modern småbarnsfamilj med tre små prinsar, som lever loppan ute i trädgården.

Prinsen, med sitt design-öga, var byggherre och finansierade modernisering med egna medel. Och prinsessan Sofia var också väldigt delaktig i renoveringsprocessen.

Funkisvillan ger ett tämligen blygsamt intryck från utsidan, men det är insidan som får en att häpna.

Villa Solbacken

Villa Solbacken.

Sven Lindwall/EXP/TT

Planlösningen är helt förändrad sedan Bertil och Lilian bodde där. Prinsparet har rivit väggar för att skapa en mer öppen känsla och dessutom är den tätbevuxna murgrönan på fasaden bortblästrad. I stället lyser huset som en vit pärla uppe på kullen, ovanför Djurgårdsbrunnskanalen. Fönstren har också bytts ut och inredningen går numera i vitt och nertonade färger.