Hemska anklagelserna mot Daniel: ”Förfärligt”

Sex år innan förlovningen med kronprinsessan Victoria riktades hemska, och mycket allvarliga, anklagelser mot Daniel Westling, hennes pojkvän. Hör hela historien i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

I dag, när man ser Victoria och Daniel tillsammans, när man ser deras lycka, kärlek och otroliga vördnad för varandra, är det väldigt svårt att tro att deras historia varit både svår och kantat av orosmoln. Men ja, så var det faktiskt. Om detta berättas det i det senaste avsnittet av Svensk Dam Doku.

Victoria och Daniels relation var allt annat än oproblematisk. De möttes 2001, blev ett par 2002, men det skulle dröja ända fram till 2009 innan man förlovade sig. Bröllopet stod, som bekant, 2010. En överlycklig Victoria gick in i Storkyrkan för att säga ja till sina drömmars man, till sin alldeles egen prins.

Efteråt, då hon stod vid Kungliga slottet och höll ett tal till alla de tusentals människor som samlats utanför, för att hylla paret sa hon, med värme i rösten:

– Tack för att ni har gett mig min prins.

Inte ett öga var torrt. I dag är prins Daniel en självklar del i den svenska kungafamiljen. Han har, med sitt varma sätt och öppna personlighet, stärkt den svenska monarkin på flera sätt. Därför är det svårt att föreställa sig att många en gång i tiden trodde att prins Daniel var helt annorlunda.

Bonnläpp, bonden. ”En total katastrof”. Öknamnen på Daniel var många. Elaka. Och SÅ orättvisa. Det rådde en utbredd skepsis mot Daniel Westling, som han ju hette då. Och kanske var det på grund av allt detta, den där väl utbredda skepsisen, som tipsen om Daniel rasade in då foton på Anna Lindhs mördare publicerades i pressen år 2003.

Victoria och Daniel 2003

Victoria och Daniel 2003.

Mannen på bilden, som vi i dag vet är Mihailo Mihailovic, var en kopia av Daniel, menade man. För Aftonbladet berättade polisen många tipsade dem om att mannen på fotona, som i all hast lämnade NK efter dådet, var kronprinsessan Victorias pojkvän.

– Jag tycker det är förfärligt att misstankarna över huvud taget drabbar den här personen. Det är bara att hoppas att polisen löser det här illa kvickt, sa hovets dåvarande informationschef Elisabeth Tarras Wahlberg.

Lyssna på hela historien i Svensk Dam Doku. 

Svensk Dam Doku är en ny dokumentärpodcast från Svensk Damtidning där vi tar upp händelser som berört den kungliga världen – då och nu.

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT