Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemska avslöjandet om prins Henrik – tre år efter hans död

05 jan, 2022, 05:00 
Drottning Margrethe och prins Henrik
Sanningen om drottning Margrethes äktenskap med prins Henrik har avslöjats.
Annons
Drottning Margrethes egna ord i boken: ”Jag är senil”Brand logo
Drottning Margrethes egna ord i boken: ”Jag är senil”

Prins Henrik avled 83 år gammal, den 13 februari 2018. Ett datum som för alltid kommer att vara förknippat med sorg i Danmark.

Mest av allt sörjde självfallet hans maka drottning Margrethe, som han var gift med i 51 år.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har hon sagt i en intervju med Kvällsposten.

Sanningen om drottning Margrethes äktenskap med prins Henrik

Det som ingen visste då, det var att hela den fem decennier långa kärleksaffären en gång i tiden hängde på en mycket skör tråd. Henrik och Margrethe tvingades hålla sin kärlek hemlig, Margrethes föräldrar kung Frederik och drottning Ingrid fick inte veta någonting.

Men tills nog behövde de få veta om Henrik – och godkänna honom. Margrethe var redo att säga nej till mannen hon älskade, om hennes föräldrar bad henne. Det kan låta känslokallt, men en sak ska man veta om Margrethe: hon är en mycket plikttrogen kvinna.

Annons

– Då hade jag behövt säga att det gick bara inte. Jag hade inga planer på att avsäga mig tronen. Min plikt var Danmark först. Det visste han också, säger Margrethe i TV2-programmet Et liv som dronning.

"Han mådde inte bra"

Men Frederik och Ingrid gav tummen upp till Henrik – och deras dotter fick ett synnerligen lyckligt äktenskap. Tyvärr var det en saga med ett tråkigt slut.

Henrik drabbades av demens under sin ålderdom. Det gick det danska hovet ut med 2017, alltså ett år innan han avled.

Margrethe har talat öppet om svårigheterna med att leva som anhörig till någon med demens.

– Det sista åren var inte så trevliga. För han mådde inte bra. Han var inte så tillfreds med sig själv, säger Margrethe i TV2-dokumentären.

Annons