Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemska beskedet till Estelle och Oscar – kan påverka hela semestern

19 jul, 2023, 15:00 

Händelsen på Öland kan påverka kungafamiljens semesterplaner.

Annons

Sommaren innebär semester på Solliden för kungafamiljen. På deras älskade Öland har de nära till den grönskande naturen, de lummiga trädgårdarna, det rofyllda lugnet och det fridfulla havet.

Grattis Victoria! Här firas kronprinsessan på SollidenBrand logo
Grattis Victoria! Här firas kronprinsessan på Solliden

Här har kronprinsessan Victoria tillbringat i stort sett alla sina somrar. Det är också här som hon varje år firar sin födelsedag med hela svenska folket och dessutom hyllas med en egen konsert.

– Jag har tillbringat alla mina somrar på Öland, så det ligger mig varmt om hjärtat av den anledningen, har Victoria tidigare sagt till Aftonbladet.

Kronprinsessan Victoria
Hela kungafamiljen älskar att samlas på Öland varje sommar!

Trista beskedet

Faiblessen för Öland har Victoria och prins Daniel sett till att föra vidare till sina barn, prinsessan Estelle och prins Oscar, som likt sina föräldrar gillar att hänga och koppla av på sommarön.

Annons

Som i så många andra familjer består också sommaräventyret av sol, bad och mycket skratt. Men som många andra familjer har de nu också drabbats av ett tråkigt besked som gör att det kan bli svårt med badet framöver.

Östersjön har nämligen drabbats av algblomning och så kallade cyanobakterier. Länsstyrelsen i Kalmar uppmanar nu alla att hålla koll och undvika att doppa sig i vatten där tydlig algblomning råder.

Varningen: ”Var uppmärksam”

Längs Ölands kust har alger påträffats och observerats i Djupvik. Hur det kommer att utveckla sig under sommaren är svårt att sia om, då det hänger mycket på väder och vind.

– Om det fortsätter vara soligt kommer de (cyanobakterierna) fortsätta åka runt och dyka upp på sina ställen. Men vid regn och vind sköljs de ner i vattnet igen, säger Emelie Lundqvist på Informationscentralen för Egentliga Östersjön till Ölandsbladet.

– Var uppmärksam, alger kan förekomma längs hela kusten och det kan gå snabbt. Det kan vara algblomning i vattnet på morgonen som försvinner redan till eftermiddagen. Och rapportera gärna till oss om du ser något!

Prinsessan Estelle och prins Oscar
Prinsessan Estelle och prins Oscar har likt mamma Victoria kommit att älska Öland.

Foto: TT

Annons