Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hemska beskedet till kungafamiljen: "En fruktansvärt mörk morgon"

24 feb, 2022, 08:16 
Kungafamiljen
Kungafamiljen har fått motta fruktansvärda nyheter på torsdagsmorgonen.
Annons
3 kungliga snackisar från vecka 7!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 7!

Kungafamiljen har blivit informerade om något bottenlöst tragiskt. En händelse som skakar om på allvar – och som kommer att få långtgående konsekvenser.

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen fick rysk militär order om att inleda en invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har rapporter om explosioner och angrepp från skyn strömmat in. Från platser som Kiev, Charkiv, Kramatorsk, Odessa och Mariupol kommer nu bilder med höga rökpelare och människor som flyr i skräck.

– Det som har hänt saknar motstycke i Rysslands moderna historia. Sedan Sovjetunionens fall har vi inte sett någon liknande form av aggression från Moskva mot ett grannland, säger Martin Kragh, biträdande chef för centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid UI, till Sveriges Radio.

Annons

Kungafamiljens ärliga ord om invasionen i Ukraina

Det här är något som inte går kungafamiljen förbi. Svensk Damtidning har hört av sig till Margareta Thorgren, informationschef på det svenska hovet, för att se hur kungen och resten av familjen hanterar krisen.

– Kungafamiljen följer utvecklingen i Ukraina. Det är en fruktansvärd mörk morgon och statschefen är och blir direktinformerad av regeringen, säger Margareta Thorgren.

Magdalena Andersson fördömer Vladimir Putin efter invasionen

Sveriges officiella hållning under krisen är glasklar. Statsminister Magdalena Andersson har gjort ett officiellt uttalande där hon pekar ut Ryssland och dess ledare Vladimir Putin som den felande parten i konflikten.

– Sverige fördömer å det kraftfullaste Rysslands pågående invasion av Ukraina. Rysslands agerande är även en attack på den europeiska säkerhetsordningen. Det kommer bemötas av enigt och robust svar i solidaritet med Ukraina. Ryssland är ensamt ansvariga för detta mänskliga lidande.

Magdalena kallade till en pressträff i förrgår med anledning av krigshotet. Då berättade hon att det svenska försvaret står redo ifall konflikten skulle nå oss.

– Men med det sagt, i dagsläget ser vi inget militärt hot mot Sverige. Det är inte längs våra gränser som det är ryska trupper.

Annons