Hemska beskedet till Victoria – bara dagar innan stora händelsen

Hemska beskedet till Victoria – bara dagar innan stora händelsen

Jonas Ekstromer

Pristagaren Nils van der Poel tvingas avbryta sitt rekordförsök.

Bildextra! Victoriadagen genom åren
Slå på ljud

Varje år på Victoriadagen delar kronprinsessan ut ett stipendium till en idrottare som utmärkt sig under året. I år går det till skridskoåkaren Nils van der Poel, 25, som slog igenom med dunder och brak på VM genom att vinna inte bara ett utan två guld, vilket första gången på 48 år en svensk skridskoåkare lyckats med det.

Bjrn Larsson Rosvall/TT

Stipendiet skulle firas med stil. Varje år arrangeras ett lopp där pengar samlas in till kronprinsessans fond och i år valde stipendiaten att göra en lite annorlunda insamling. Han skulle tillsammans med sin vän Lars Skantz cykla genom Sverige, helst på under 82 timmar och 15 minuter vilket är den officiella rekordtiden sedan tidigare.

– Jag ångrar lite att jag sagt det. Det sätter en del press på mig. Men ibland är det roligt att göra saker man inte vet man kan klara av, har Nils van der Poel tidigare sagt till TT.

Victoriastipendiaten Nils van der Poel tvingas bryta

För att klara sträckan från Vittangi i Norrbotten till Smygehuk i Skåne skulle de bli tvungna att klara sig på max 30 minuter sömn om dagen, en riktigt tuff utmaning med andra ord.

Och det skulle visa sig att den blev lite väl tuff. Under torsdagen kom beskedet att Nils van det Poel bryter försöket då det inte längre finns möjlighet att nå fram på under de 82 timmarna. Det meddelar Victoriadagens arrangör i ett pressmeddelande.

– Nils spände bågen rejält. Att cykla 205 mil på 82 timmar är en väldigt, väldigt tuff utmaning. Trots gedigna förberedelser gick det inte den här gången men som alla vet… bättre lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Vila lite nu Nils, så ses vi på Öland i juli, säger Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna.

Lars Skantz fortsätter däremot ända till Smygehuk och initiativet har inte varit helt förgäves, de har hittills samlat in över 42 000 kronor till Kronprinsessan Victorias fond.

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka