Hemska beskedet till Victoria om Mette-Marit – stora oron

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Victoria har fått ett hemskt besked från Norge.
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit får äntligen träffas igen! Igår gick hovet ut med de glada nyheterna, som riktigt lyste upp vintermörkret.

"Den 26-28 januari 2022 står DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel värdar för det officiella besök som DD.KK.HH. Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit av Norge avlägger i Sverige", står det att läsa där.

Besöket äger rum i Stockholm under två dagar och avslutas i Göteborg. Samtidigt tornar orosmoln upp sig inför det efterlängtade datumet.

Hemskt besked från Norge – berör Mette-Marit

I Norge blev man rejält omskakade av nyheten att ett 60-tal fullvaccinerade personer insjuknat i den nya varianten av covid-19, omikron, efter ett julbord.

Myndigheterna skärpte till sina regler för att vara förberedda på ett nytt utbrott. Frode Forland, Norges motsvarighet till Anders Tegnell, var märkbart orolig.

– Det är mycket sannolikt att de är smittade med omikron. Det tycks vara ett första bevis i Norge på att det här är en mycket smittsam variant. Det är grunden till att man nu inför stramare åtgärder i Oslo, säger Frode till SVT.

– Det är en jätteoroväckande situation.

Anders Johan Stavseng är kungareporter på norska Se og hör. Han medger att det nya besöket ligger i farozonen – men han tror inte att Mette-Marit och Haakon låter sig skrämmas i första taget.

– Det finns alltid en risk för att det officiella besöket blir inställt, men om det inte blir stora förändringar i coronasituationen kommer nog besöket bli av som planerar, kanske med extra fokus på smittskydd och munskydd, säger Anders.

"Måste sätta hälsan först"

Man ska komma ihåg att Mette-Marit lider av en kronisk sjukdom, lungfibros. Inte nog med att den gör henne extra sårbar för viruset, den påverkar också hennes arbetskapacitet.

– Kronprinsessan kan komma att få ett reducerat program vissa dagar. Vid officiella besök har Mette-Marit de senaste gångerna vilat under några evenemang, medan Haakon har representerat ensam. Men Mette-Marit kommer nog göra det hon kan för att glädja svenskarna, både i Stockholm och i Göteborg. Samtidigt måste hon sätta hälsan först och vara extra försiktigt med smittorisken, säger Anders.