Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemska bilderna efter prinsens död – historien upprepar sig på samma ställe

25 dec, 2022, 19:00 
Indra Nordemar

Det har gått tio år sedan prins Frios död, och nu har lavinen gått igen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Allt om Nederländernas kungahus!Brand logo
Allt om Nederländernas kungahus!

Det var för tio år sedan som prins Johan Friso plötsligt miste sitt liv. En tragedi för Nederländerna, och givetvis hela världen. Han blev offret av en lavin i Österrike 2012, och nu är oron stor för kungafamiljen.

Enligt Expressen saknas omkring tio personer efter en lavin i Lech, Alperna. Precis där Frio dog.

Lavin i Österrike – kungafamiljens favoritställe

Det är flera medier som rapporterar om lavinen som gick vid 13-tiden. Österrikiske tidningen Kronen skriver om att ett tiotal personer saknas, som troligen är fast under snömassor. Exakt antal är ännu inte fastställt – men den person som blivit räddad uppges vara skadad.

Annons

Lech, Alperna, som ligger i västra delen av Österrike söks nu med helikoptrar. Och vi, liksom alla andra, hoppas nu att ingen gått i samma öde som prins Friso.

Prins Friso hamnade i koma på grund av lavinen 2012. I drygt 25 minuter låg han täckt av snö, och efter han hittades var han inte vid medvetandet. Ett år senare, 2013, förklarades han död.

Willhelm-Alexander och Maxima med barnen i Lech.

Konflikten efter döden

Frisos bror, kung Willhelm-Alexander och drottning Maxima sörjer hans död, men är ofta tillbaka i skididyllet. Däremot har Frios hustru, prinsessan Mabel, valt att inte åka dit längre.

Annons

När den nederländska kungafamiljen var där, bara ett par år senare, uppstod en konflikt då Mabel inte klarade av att befinna sig på den plats där hennes make mist sitt liv. Hon var helt förkrossad.

Det var förstås en fruktansvärd olycka, och i dag har Mabel inget otalt med någon i kungafamiljen. Även vår svenska kungafamilj, som också är goda vänner med de nederländska kungligheterna, brukar bege sig till Lech.

Prins Friso, bror, make och pappa, blev 44 år gammal.

Friso och Mabel, 2010.

Foto: TT

Annons