Hemska sanningen: kung Harald, 84, är så sjuk att han inte kan arbeta

Kung Harald

Kung Haralds hälsa sviktar betänkligt, meddelar rapporter från Norge.
Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljen
0:45

Efter reklamen: Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljen

(0:45)

Slå på ljud

Kung Harald brottas med återkommande hälsobekymmer. Gång på gång tvingas han ta ledigt från sina kungliga plikter för att kroppen strejkar.

Sedan i december 2019 har Harald varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen. I januari i år opererades han för en avsliten sena i höger knä efter en period med smärta i ena benet.

Kung Harald sjuk – stoppas av hovet

Så det är fullt förståeligt att norrmännen blir oroliga varje gång en nyhet om Haralds hälsa briserar.

Nyligen uppstod panik i hovet när Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt testade positivt för covid-19, bara timmar efter att hon hade träffat kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon.

Kort därpå blev Harald sjukskriven.

– Hans Majestät Konungen har förkylningssymptom och är sjukanmäld de kommande dagarna, sa man från hovet.

Sedan gick Sonja ut med ett lugnande besked: Harald hade testat negativt för covid-19! Samtidigt fick vi inget besked om när kungen skulle vara tillbaka i tjänst.

Istället gick hovet ut och meddelade att Haralds sjukskrivning skulle förlängas. En rad uppdrag fick fördelas på resterande medlemmar av kungafamiljen, som ryckte in och täckte upp för monarken.

"Han behöver hjälp"

Så igår kom ett nytt oroväckande besked: kung Haralds sjukskrivning har förlängts igen. Enligt hovet är det samma förkylning som spökar, men oron har nu lagt sig i ett jämnt skikt över Norge. Norrmännen älskar sin kung!

Tidigare har norska Se og hör rapporterat att Harald har allvarliga problem med sitt ena knä.

"Han behöver ofta stöd och hjälp för att gå", skriver Se og hör.

I samma artikel kunde vi läsa att trappor numera är ett jättehinder för Harald. Han får ont bara av att lyfta benen, varför man på slottet försökt trimma ner alla trösklar. Överhuvudtaget framstod det i artikeln som att den norske kungen är frisk och kry mentalt sett, men skröplig och svag fysiskt.

Men vi får hoppas att kung Harald finns med oss i många, många år till!