Hemska sanningen om danska prinsessans mående: "Har en klump i magen och halsen"

Prinsessan Marie

Danska prinsessan Marie har berättat sanningen om hur hon mår.
TV: Hör kungens första ord om kriget i Ukraina
2:24

Efter reklamen: TV: Hör kungens första ord om kriget i Ukraina

(2:24)

Slå på ljud

Världen är fortfarande i chock. Rysslands invasion av Ukraina inleddes på torsdagsmorgonen den 24 februari, och sedan dess har förloppet fullständigt dominerat nyhetsrapporteringen.

Rapporter om explosioner och angrepp från skyn strömmar in hela tiden. Från platser som Kiev, Charkiv, Kramatorsk, Odessa och Mariupol kommer nu bilder med höga rökpelare och människor som flyr i skräck.

Prinsessan Marie mår inte bra

I Danmark har den blivande kungen, kronprins Frederik, uttalat sig om hemskheterna i Ukraina. Han berättade att hans tankar finns hos det ukrainska folket, som just nu kämpar mot den invaderande armén.

– Det är klart att det bekymrar västvärlden enormt mycket. Det bekymrar också min familj och mig och vi följer utvecklingen, säger Frederik.

Även hans svägerska, prinsessan Marie, har tagit hårt på händelserna.

– Jag har en stor klump i magen och halsen, och jag har haft det hela dagen, säger Marie till danska medier.

Marie tog till orda när hon besökte hjälporganisationen Folkekirkens nødhjelp, som hon har varit beskyddare till i tio år.

– Jag och min familj är väldigt berörda av situationen, och därför var det också väldigt viktigt för mig att vara här idag för att visa vikten av arbetet som Folkekirkens nødhjelp gör i världen, säger hon.

"Utomordentlig situation"

I Sverige har kungligheterna inte varit sämre. Vår kung tog på sig en uniform och höll ett starkt tal med udden riktad mot Ryssland.

– Europa befinner sig i en utomordentligt svår situation, svårare än på mycket länge. Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras, oskyldiga dör. Sverige har bland annat tillsammans med övriga EU-länder i kraftigaste möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, sa kungen.

– Sverige som nation bistår på olika sätt, och många enskilda och organisationer här i Sverige och utomlands gör nu ovärdeliga insatser för att hjälpa.