Herman: "Drottning Silvia öppnade för nya tider i hovet"

NU GRATIS

Kronprinsessan Victoria har valt en ny hovmarskalk. Vår krönikör Herman Lindqvist berättar allt om historien bakom ämbetet.

Ordet hovmarskalk får många att tänka på en medaljbeströdd adlig hovfunktionär, så stram som har han en eldgaffel i ryggen och säkert näsan så högt i vädret att han inte ser sina icke-adliga, icke kungliga medmänniskor.

Så har det säkert också varit. I alla fall i sagoböckerna.

Men nu lever hovet sedan över fyrtio år tillbaka med kung Carl Gustafs valspråk: ”För Sverige i tiden”. Hovmarskalken kan därför vara kvinna heta Johansson och vara en varm trevlig, kompetent och rolig person, som kronprinsessan Victorias avgående hovmarskalk som nu efter sju år vid Victorias sida övertar sina föräldrarnas lantbruk i Småland.

“Silvia gjorde tvärtom”

Det har tagit många månader att hitta en ersättare. Och för några år sedan hade kronprinsessans val inte ens varit möjligt.

Det var drottning Silvia som skapade de moderna hovfunktionerna för kvinnor. Då hon installerade sig på slottet hade det inte funnits ett drottningsämbete på elva år och aldrig ett ämbete för en kronprinsessa.

“Anställde bara yrkeskvinnor”

Förr var drottningar och prinsessor omgivna av personer ur högadeln, de var sällskapsdamer ur fina familjer där befattningarna ofta gått i arv i generationer. Det garanterade en lojal och etikettskunnig personal, som dock sällan hade kontakt med vardagen utanför slottet och som inte var beroende av befattningen för sin egen försörjning.

Drottning Silvia gjorde tvärtom.

Hon anställde bara yrkeskvinnor. Kronprinsessans närmaste medarbetare, även sekreterarna, kom därför från UD eller regeringskansliet. Befattningen är ytterst krävande. Victorias hovmarskalk är chef för kronprinsessans hovstat. Hon eller han ska planera och styra kronprinsessans dagsprogram timme för timme, samt alla resor inom och utom landet. Personen är själv med hela tiden. Det blir långa, ofta stressiga arbetsdagar. Hovmarskalken måste behärska flera språk, vara informerad om svensk och utländsk politik, ha stora kunskaper om monarkierna i andra länder, stor personkännedom och rikt kontaktnät. Hon måste dessutom vara ytterst social, diplomatisk och med en personkemin som fungerar perfekt med Victoria och Daniel alla tider på dygnet och i alla situationer. Även om många känner sig kallade är det få som är utvalda för denna befattning.

Foto TT