Herman Lindqvist avslöjar sanningen – därför håller prinsessan Madeleine sig borta

Krönika

Patrik Österberg/TT

Herman Lindqvist om skygga och sköra prinsessan Madeleine.

Slå på ljud

Prinsessan Madeleine är inte som någon annan. Hon är den bäst utbildade av kungabarnen med en rejäl fil. kand i konstvetenskap, etnologi och modern historia plus ett stort antal andra kurser. Allt detta utan några som helst fördelar eller genvägar. Ledande europeiska veckotidningar har många gånger korat henne till ”Världens sexigaste kvinna”. Hon är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, nummer åtta i den svenska tronföljden och nummer 286 till den engelska tronen. Hon är medförfattare till en barnbok och mor till tre barn. Hon borde lysa av självförtroende.

Köp specialtidningen Herman Lindqvists kungliga historier här!

Men så är det inte. Hon är den mest sköra och skygga av alla i kungahuset. Helst av allt skulle hon inte synas alls. Hon avskyr media och intervjuer. Men hennes liv har ständigt skapat nya rubriker om uppslitande kärlekshistorier och en spektakulärt bruten förlovning. Hon är den mest kritiserade av alla i familjen.

"Hon har varit svag"

Hon har varit svag, men samtidigt oerhört stark i sin mest utvecklade egenskap: envishet. Ingen har någonsin kunnat tvinga Madeleine till någonting. Hon har alltid till slut fått sin vilja igenom.

Så var det redan från de allt första barndomsåren. Drottning Silvia berättade för mig under några intervjusamtal för några år sedan att Madeleine var inte som de andra. På kvällarna då kungaparet måste ge sig iväg från Drottningholm till någon officiell tillställning grät Madeleine som om hon lämnades ensam på en öde ö. Drottning berättade att då deras bil svängde iväg kunde hon se hur Madeleine lutade sig ut genom ett fönster och vädjade till modern att komma tillbaka. Drottningen erkände att det var svåra ögonblick, att hon kände sig som en usel kvinna. Men samtidigt visste hon att Madeleine var långt ifrån ensam, hennes syskon var där liksom fullt kompetent personal för att ta hand om barnen.

Drottning Silvia hade under våra samtal ett stort fotografi på sitt arbetsbord föreställande påven Johannes Paulus som lyfter upp en mycket ung Madeleine från golvet och pussar henne på pannan. Under hennes bara ben står hennes skor på salongsmattan. Jag frågade vad som hände på bilden, drottningen berättade: ”I alla familjer finns ett barn som inte är som de andra, som bråkar om varje klädesplagg, som inte vill gå dit alla andra ska gå, som vill göra som hon vill...” Då påven skulle komma till Stockholm var drottningen bekymrad hur hon skulle få Madeleine att klä sig rätt och komma med på morgonen utan bråk. Drottningen fick idén att prinsessan, för första gången, själv skulle få välja en av tre framlagda munderingar, mot att hon klädde sig själv. Hon blev överlycklig. Så var stunden inne. Madeleine kom springande – utan de vita strumporna!

“Jag sa: Madeleine du måste ha strumpor. Påven kommer! Madeleine började stortjuta. Jag visste att antingen tar jag en gallskrikande prinsessa till påvemötet eller så kommer jag med en glad prinsessa. Det blev den glada. Vi for i rasande fart in till Stockholm, uppför slottstrapporna in i salongen. Alla stod uppställda. Vi kom sist”.

Prins Bertil mötte dem dörren och utropade förtjust: “Ach Madeleine!” Men så märkte han att hon var barbent: “Madeleine, du måste ha strumpor, Påven kommer!”

Madeleine började gallskrika, stampade i golvet, skrek ut sin förtvivlan. Andra röster skrek, halva hovet skrek... Mitt i tumultet och oordningen hördes en stämma ropa: “Påven kommer!”

Klicka på den här länken för att köpa specialtidningen med alla Hermans krönikor!

"Påven storskrattade"

Han gled in, hälsade på kungen, på drottningen, på kronprinsessan. Så såg han Madeleine. Han böjde sig storskrattande ner, lyfte upp henne och pussade henne förtjust på pannan. Då togs bilden på Madeleine när hon hälsar på Påven.

Det gick alltså att möta påven utan strumpor, något som ingen annan hade vågat prova än mindre lyckats med. Sådan är Madeleine. Hon gör alltid som hon vill.

Sedan flera år tillbaka bor hon i Florida med sin familj. Pandemin har naturligtvis försvårat resor till Sverige. Men faktum är att hon visade ingen större längtan till Sverige innan pandemin heller. Året innan närvarade hon vid tolv tillfällen, de flesta knutna till hennes eget boksläpp eller familjetillställningar. Som Kunglig Höghet, prinsessa av Sverige, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland har hon fortfarande skyldigheter. Hon har misskött ”sina” hertigdömen, inte besökt dem på två år, verkat strunta i vad som händer där.

Madeleine har självklart rätt att välja sitt eget liv, vilket hon har gjort genom att slå sig ner med sina barn i Florida och därmed försvåra för dem att få svensk uppfostran och känslan av att de är svenska prinsar och prinsessor. Det finns de som menar att om Madeleine fortsätter att leva på detta sätt borde hon avsäga sig alla sina titlar och kungliga privilegier, diplomatpass m.m. och bli den privatperson hon helst vill vara.

Hon surfar på sin kungliga status utan att ge något tillbaka till Sverige annat än en känsla av att Sverige är henne likgiltigt.

Köp specialtidningen Herman Lindqvists kungliga historier här!