Herman Lindqvist: Dags att avskaffa konseljvinet, undrade kungen

Herman Lindqvist: Dags att avskaffa konseljvinet, undrade kungen
Annons

Då och då visas bilder från slottet där kungen och kronprinsessan sitter i sammanträde med regeringen. Kungen berättade en gång för mig hur det gick till då han som alldeles ny monark för första gången skulle möta statsråden i september 1973. Då gällde ännu den gamla författningen som bestämde att kungen skulle leda konseljen och underteckna alla viktiga beslut. Han upptäckte då att en del av herrarna hade ett glas med en röd vätska framför sig på bordet. Den tjugosjuårige kungen tänkte att det kanske var någon stärkande medicin för de äldre farbröderna, men för att inte genera dem frågade han ingenting. Några veckor senare fick han en faktura från slottets vinkällare för ett ganska fint och inte så billigt vin som serverats under rubriken ”konseljvinet”. Han fick då veta att ända sedan Karl XIV Johans dagar, för 200 år sedan, brukade höga ämbetsmän som kom för audienser till slottet serveras ett glas vin.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Herman Lindqvist: Dags att avskaffa konseljvinet, undrade kungen”

 1. Kerstin Bergström skriver: 21 oktober, 2018

  Det hoppas jag att det verkligen har tagit slut med. Andra människor får ej dricka vin på arbetstid o det ska gälla för våra riksdagsmän också. Alltså var kungen mer med i tiden än våra folkvalda. Det kanske några borde tänka på när de skriver att kungen inte är För Sverige i tiden.


  1. josefin skriver: 22 oktober, 2018

   Jaminsann, där var han i framkant C16G! Samma framatanda kanske kommer idagen sa smaningom vad gäller titulaturer, familjehögtider och andra kvarlevor fran en svunnen tid.


  2. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 22 oktober, 2018

   Josefin
   A l l t inom monarki är förlegat, om man börjar plocka bort den ena kungliga traditionen efter den ena, förnekar den sig själv!


 2. eva skriver: 21 oktober, 2018

  Bra initiativ av kungen! Förmiddagsvin i en arbetssituation är inte lämpligt. Det finns dock alldeles för många människor som gärna vill dricka alkohol på andras bekostnad – i alla sammanhang.


 3. vesna skriver: 21 oktober, 2018

  De traditioner som passar vissa avskaffas inte och tvärtom. Samhälle är i ständig förändring men ändå bevaras vissa traditioner.


Annons

Laddar nästa artikel…